Dizajner: Sarmat ICBM nosi najnaprednije manevarske bojeve glave

Interkontinentalna balistička raketa Sarmat nosi manevarske bojeve glave, izjavio je za rusku agenciju Tass Vladimir Degtjar, izvršni direktor Dizajnerskog biroa JSC Makeyev (podružnica Roscosmosa).

“Sarmat je opremljen najnaprednijim manevarskim bojevim glavama”, rekao je Degtjar. Projektil je jedinstven po nenadmašnoj brzini, rekordnom dometu, najvećoj preciznosti i potpunoj nepovredivosti pri probijanju sustava proturaketne obrane.

Degtjar je istaknuo da će interkontinentalna balistička raketa Sarmat moći napustiti silos pod bilo kojim uvjetima. “Prema svojim trenutnim karakteristikama, projektil će napustiti svoj silos u bilo kojim uvjetima i ispuniti svoju zadaću sa 100-postotnom sigurnošću. Tolika je njegova granica pouzdanosti”, rekao je Degtjar.

U lipnju je Degtjar kazao za Tass da je silos za Sarmat složena inženjerska struktura koja jamči sigurnost projektila od napada konvencionalnim visokopreciznim oružjem i nuklearnim oružjem. Degtjar je opisao Sarmat kao “krunsko postignuće” u raketnoj tehnologiji koje je centar Makejev postigao u suradnji s klasterom podređenih poduzeća. Ovaj najnoviji raketni sustav pouzdano će garantirati sigurnost Rusije od vanjskih prijetnji u narednih 40-50 godina, smatra Degtjar. “U današnjim nepovoljnim geopolitičkim uvjetima, to je naš neosvojivi štit, glavni čimbenik nuklearnog odvraćanja i jamstvo mira”, dodao je.

Degtjar je podsjetio da će Sarmat zamijeniti sustav Vojvoda, koji je nastao još u sovjetsko doba. Nova raketa, naglasio je, nije analogna, već ICBM nove generacije s kolosalnim karakteristikama. “Zbog toga je već nazvan ‘inženjerskim čudom’ i ‘krunskim postignućem u raketnoj tehnologiji”, rekao je Degtjar.

Karakteristike Sarmata





Sarmat ICBM je razvijen u JSC Makeyev Design Bureau i proizveden u tvornici Krasmash (obje su podružnice Roscosmosa). Prema stručnjacima, RS-28 Sarmat ICBM je sposoban isporučiti MIRV (jedna od nekoliko nuklearnih bojevih glava koje se nalaze na prednjem kraju balističkog projektila op.a.) do 10 tona na bilo koju točku na svijetu. Njegovo prvo lansiranje bilo je 20. travnja s kozmodroma Plesetsk u regiji Arkhangelsk. Test je bio uspješan. Projektne karakteristike potvrđene su u svim fazama putanje leta rakete, navodi Tass.

 

Komentari

komentar





You may also like