Do 100 konzervativnih zastupnika protiv Johnsonovih restrikcija zbog koronavirusa

Pobunjeni torijevci, tj. do 100 zastupnika Konzervativne stranke u Donjem domu parlamenta, traže od britanskog premijera Borisa Johnsona uvjerljive dokaze da su njegove mjere učinkovite, a do tada se protive njegovoj politici uvođenja različitih restrikcija u Engleskoj, sukladno broju zaraženih i opterećenosti sustava u određenom području, uoči glasanja u Donjem domu parlamenta o vladinom modelu borbe protiv koronavirusa, objavio je Daily Mail.

Trenutno postoje tri razine mjera u Engleskoj, pri čemu treća podrazumijeva najstrože restrikcije. Međutim, samo je izrazito mali dio engleske u prvoj razini restrikcija, dok je treća razina restrikcija na snazi u mnogim predjelima Engleske. Centralna vlada, zbog specifičnog britanskog sustava, nema ovlast nametanja restrikcija zbog koronavirusa u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj.

Premijer će predstaviti, kako bi pridobio na svoju stranu pobunjene članove Konzervativne stranke, plan s datumom ukidanja postojećeg sustava, detaljima učinka mjera te s većim potporama ugostiteljima, navodi Daily Mail.

Sutra Donji dom britanskog parlamenta glasa o postojećem modelu borbe protiv koronavirusa, a Johnsonu će možda biti potrebna podrška laburista, ako se veći broj konzervativaca usprotivi njegovim mjerama.

Iako će vjerojatno Johnson progurati mjere i bez potpore odmetnutih konzervativaca, to bi bila potencijalno opasna situacija za njegov položaj, dok se stranka Brexit Nigela Faragea reformira u stranku, čiji je primarni cilj borba protiv lockdowna.

Johnson bi se tako mogao naći u sličnoj poziciji kao nekada David Cameron, koji se borio sa zagovornicima brexita unutar stranke, uz prijetnju s desna u obliku tadašnjeg UKIP-a koji je vodio Nigel Farage.





Komentari

komentar

You may also like