Do sada neutralna Indija je osudila ubojstva civila u ukrajinskom mjestu Buča

Indija je “nedvosmisleno osudila” ubojstva u ukrajinskoj Buči i podržala pozive na neovisnu istragu o “duboko uznemirujućim izvješćima”, piše u priopćenju indijskoj izaslanika u UN-u. Ipak, Indija je u priopćenju oprezno zaobišla pitanje odgovornosti za ubojstva

Slike masovnih grobnica i tijela civila navodno pogubljenih u predgrađu Kijeva šokirali su svijet. Osuda Indije na sastanku UN-a najsnažnija je njezina izjava otkako je Rusija napala Ukrajinu. Delhi se dosad suzdržao od glasovanja pri UN-u ako je u pitanju bila osuda Rusije, piše BBC.

U izjavi u utorak na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, stalni predstavnik Indije pri Ujedinjenim narodima TS Tirumurti rekao je da je zemlja “i dalje duboko zabrinuta zbog pogoršanja situacije i ponavlja svoj poziv na hitan prekid nasilja i prekid neprijateljstava”. “Situacija u Ukrajini nije pokazala nikakvo značajno poboljšanje otkako je Vijeće posljednji put raspravljalo o tom pitanju. Sigurnosna situacija se samo pogoršala, kao i njezine humanitarne posljedice”, tvrdi indijski poslanik.

Indija ima dugu povijest vođenja nesvrstane vanjske politike, ali je trenutno pod pritiskom zapadnih zemalja zbog svog diplomatskog balansiranja. Delhi i Moskva također dijele desetljećima dug odnos, a Rusija je i najveći indijski dobavljač naoružanja. Indija je nedavno također sklopila ugovore za gotovo šest milijuna barela ruske sirove nafte po jeftinijoj cijeni zbog zapadnih sankcija Rusiji. Ipak, indijska vlada kaže da je to “doslovno kap,u velikoj kanti” njenog globalnog uvoza nafte.

Komentari

komentar
You may also like