Dodatni plinski problem za EU: Štrajk radnika u energetskom sektoru u Norveškoj

Eskalacija radničkog štrajka u norveškim naftnim i plinskim kompanijama mogla bi dovesti do pada izvoza plina u Europu od 56% počevši od 9. srpnja, piše ruski medij Kommersant.

Gotovo istovremeno, Rusija će potpuno zatvoriti svoj plinovod Sjeverni tok, navodno radi popravaka. Trenutno je Norveška najveći izvor plina za EU i pad zaliha natjerat će europske zemlje na težak izbor između korištenja plina iz skladišta ili zatvaranja svoje industrije. Analitičari očekuju da bi s obzirom na okolnosti cijene plina u EU mogle doseći 3000 dolara za 1000 kubnih metara. Norveški plin pokriva 18.5% potreba EU. Prema mišljenju analitičarke Marije Belove potpuno će se zaustaviti ispumpavanje plina u europska podzemna skladišta, dok će se europske vlade suočiti s izborom hoće li ograničiti potrošnju plina za industrijske potrošače ili će početi koristiti plin u skladištima i prije zime. Prema njenom mišljenju, u slučaju stvarne nestašice plina, s čime se Europa nije susrela od 2009., tzv. spot cijene mogu lako premašiti 3000 dolara za 1000 kubnih metara.

Norveška opskrba plinom Ujedinjenom Kraljevstvu mogla bi biti prekinuta ovog vikenda ako spor oko plaća radnika u nafti i plinu eskalira, upozorio je operater plinovoda. Jedan od najvećih norveških operatera prisiljen je zatvoriti tri naftna i plinska polja nakon štrajka radnika. Norveški sindikat naftnih radnika, Lederne, rekao je da će se štrajk proširiti na još tri lokacije, prenosi The Guardian. Radnici zahtijevaju veće plaću u skladu s inflacijom.

Komentari

komentar

You may also like