Top tema: Dodik: Zapad želi likvidirati Republiku Srpsku, jačat ćemo suradnju s Rusijom

Iza ultimatuma nametanja priznanja genocida u Srebrenici od strane zapadnih diplomata stoji želja za likvidacijom Republike Srpske i pretvaranjem Bosne i Hercegovine u unitarnu državu, izjavio je predstavnik bosanskih Srba u predsjedništvu BiH i bivši predsjednik tog entiteta Milorad Dodik u intervjuu za rusku Federalnu agenciju novosti.

“Iz svih izjava i postupaka upućenih nama više od 20 godina, logično proizlazi da oni dovode do oduzimanja ovlasti Republici Srpskoj”, kazao je Dodik, dodavši  kako je međunarodni predstavnik donosio zakone isključivo na štetu Republike Srpske.

“Osim toga, od devet sudaca u Ustavnom sudu, tri su stranca koji nemaju državljanstvo BiH, a koji u svojim odlukama izlaze iz okvira Ustava. I zajedno s dva muslimana, oni čine većinu na ovom sudu i nameću svoje odluke. Istodobno, Vijeće za provedbu mira je Upravnom odboru izvijestilo da je nepoštivanje odluka Ustavnog suda kazneno djelo (Vijeće za provedbu mira Peace Implementation Council  je međunarodno tijelo osmišljeno za praćenje provedbe Daytonskog sporazuma koje, osim Rusije – koja se protivi „protusrpskim“ odlukama i izvješćima Vijeća – uključuje Veliku Britaniju, SAD, Njemačku, Italiju, Francusku, Kanadu, Japan, Vijeće EU, Europsku komisiju, kao i Organizaciju islamske suradnje koju predstavlja Turska).“.

“Nama je nametnut diktat. I predstavnici najviših državnih vlasti i zastupnici, usprkos činjenici da ih bira narod, postali su laka meta. Ako se netko iznenada slučajno ne složi sa stavom Zapada, odmah će biti procesuiran: ako ih se ne može proglasiti ratnim zločincem, bit će proglašeni kriminalnim korumpiranim dužnosnikom. I mi živimo u takvim uvjetima svih 20 godina!“, navodi dalje Dodik.

Prema njegovim riječima, optužbe Srba za genocid u Srebrenici su politički motivirane, a cilj im je “demonizirati Srbe, ograničavajući njihovu sposobnost u suvremenom svijetu da sa svima uspostave najbolje moguće kontakte“.

“Na primjer, Biljana Plavšić (bivša dužnosnica RS u vrijeme rata u BiH i poslijeratna predsjednica tog entiteta 1996.g., kasnije na Haaškom sudu osuđena za ratne zločina), koja nije zgazila ni muhu, kako se u narodu kaže, osuđena je na 11 godina zatvora. Istodobno, Sarajevom slobodno šeta Naser Orić, koji je ubijao ljude s posebnom okrutnošću, čak im i kopao oči, za što postoje svjedoci ne samo Srbi, već i muslimani. Ovo je signal iz zapadnog, “slobodnog” svijeta i dokaz isključivo političke motivacije za kazne Haaškog suda”, izjavio je predstavnik RS u zajedničkom predsjedništvu BiH.
Dodik je istodobno naglasio kako bi u sadašnjim uvjetima bilo logično ujediniti Republiku Srpsku sa Srbijom.

“Ako mene pitate kao političara, ja, kao i većina (stanovnika RS), vjerujem da bi to bilo ispravno i pošteno. Uostalom, ljudi, koji čine apsolutnu većinu na ovim teritorijima, ne mogu tolerirati maltretiranje drugih. I apsolutno je logično da će požuriti u svoju matičnu državu kako bi zajedno sa svojim sunarodnjacima izgradio zajedničku političku i teritorijalnu zajednicu. Mislim da je to potpuno normalno”, kazao je Dodik.

Izjavio je kako takvim tendencijama nitko ne može odoljeti i podsjetio kako je i Njemačka težila ujedinjenju i da je bila ujedinjena nakon završetka Hladnog rata i uništenja Berlinskog zida.

“Postavlja se logično pitanje: zašto se Nijemci iz Istočne i Zapadne Njemačke mogu ujediniti, a mi iz Republike Srpske i Srbije ne možemo?” – retorički je upitao Dodik.

Na kraju intervjua je  izrazio potporu ruskom vanjskopolitičkom smjeru kazavši slijedeće:

“Podržavam rusku politiku koja ima za cilj jačanje njezinih pozicija na globalnoj razini, u svim segmentima i po svim pitanjima. Vjerujem kako se Rusija ne pridržava politike sukoba, već odlučno brani svoje vrijednosti. Rusija ne vodi politiku širenja, kao što to čini NATO – šireći svoju prisutnost po cijelom svijetu. Ali, u svakom slučaju, Rusija ima pravo braniti neke svoje pozicije – na primjer, u Siriji.”
Prema njegovim riječima, RS nastoji proširiti suradnju s Rusijom i sudjelovat će u brojnim projektima usmjerenim na postizanje tog cilja.

 

Komentari

komentar

You may also like