Dogovor EU-a o klimatskoj diplomaciji na čekanju, spor oko nuklearne energije se produbljuje

Zemlje Europske unije nisu uspjele usvojiti zaključke o klimatskoj diplomaciji koji su bili planirani za ponedjeljak, zbog jačanja prijepora oko uloge nuklearne energije u zelenoj tranziciji, kazali su dužnosnici EU-a agenciji Reuters.

Neuspjeh oko dogovra je najnoviji razvoj događaja u sporu između Francuske i drugih zemalja koje žele više politika EU-a za promicanje doprinosa nuklearne energije smanjenju emisija CO2, i onih poput Njemačke i Španjolske koje upozoravaju da to riskira odvraćanje pažnje od napora da se masovno proširi obnovljiva energija.

Rasprava – koja se usredotočuje na vodik proizveden iz nuklearne ili obnovljive energije – već je odgodila pregovore o novim ciljevima EU-a za obnovljivu energiju i ugrozila cjevovod vodika vrijedan više milijardi eura. Neki dužnosnici EU-a strahuju da bi se to moglo preliti u druge politike zelene energije, potencijalno odgađajući zakone potrebne za postizanje klimatskih ciljeva EU-a.

“Postoje neriješene prepreke, ali one će biti riješene”, rekao je u ponedjeljak visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell o klimatskim zaključcima, ne navodeći o kojim se preprekama radi. U zaključcima bi se odredili diplomatski prioriteti EU-a uoči ovogodišnjeg summita UN-a o klimi. Borrell je u govoru nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU-a, koji su planirali odobriti zaključke, poručio kako očekuje da zemlje daju pismeno odobrenje konačnom tekstu za nekoliko dana.

Dužnosnici EU rekli su Reutersu da je većina teksta odobrena – uključujući planove da EU okupi potporu za globalno obećanje o postupnom ukidanju fosilnih goriva uoči summita UN-a o klimi u studenom. No zemlje se bore oko toga treba li tekst izričito promovirati vodik s niskim udjelom ugljika – što znači vodik proizveden iz nuklearne električne energije – ili se fokusirati na vodik proizveden iz obnovljive energije, rekli su. “Po pitanju vodika… postoje različita stajališta oko stola”, rekao je jedan diplomat koji je želio ostati anoniman, a koji je rekao da dužnosnici rade na pokušaju brzog pronalaženja kompromisa.

U nacrtu zaključaka, u koji je Reuters imao uvid, stoji: “Energetska diplomacija EU-a promicat će sve veće prihvaćanje i integraciju sustava obnovljive energije, vodika i njegovih derivata.” U nacrtu se dodaje da će diplomacija EU također promicati “sigurne i održive tehnologije s niskim udjelom ugljika”. Povećanje upotrebe, domaće proizvodnje i uvoza vodikovog goriva bez emisija središnje je mjesto u europskim planovima za dekarbonizaciju industrija kao što su proizvodnja gnojiva i proizvodnja čelika.

Francuska, koja je kroz povijest dobivala 70% svoje energije iz nuklearnih reaktora, i zemlje, uključujući Mađarsku i Češku, žele više priznavanja nuklearne energije od strane EU-a i, na primjer, potiču da se vodik na bazi nuklearne energije računa u ciljeve EU-a za obnovljivu energiju. S druge strane su zemlje poput Njemačke, koja postupno gasi svoje reaktore, i Španjolske. Tvrde da priznaju doprinos nuklearne energije smanjenju emisija ugljika, ali da je ne bi trebalo staviti u isti odnos s obnovljivim izvorima energije poput vjetra i sunca.

Europska komisija najavila “zeleni” industrijski plan kao odgovor američkim subvencijama

 

 

Komentari

komentar

You may also like