Dogovor Rusije, Turske i Irana oko Sirije!

Kao što smo najavljivali, 14. i 15. rujna, u kazahstanskoj prijestolnici Astani održan je novi, šesti po redu krug pregovora o sirijskoj krizi, pod pokroviteljstvom Rusije, Turske i Irana. Nakon njegovog završetka, tri su se države usuglasile i postigle sporazum oko osnivanja četiriju zona deeskalacije u Siriji.

Tri strane objavile su početak nove etape u riješavanju sirijske krize i na sebe su preuzele ulogu jamaca operacionalizacije postignutog sporazuma. U svezi novog sporazuma usvojena je i zajednička izjava. Prema sporazumu, Rusija, Turska i Iran razmjestit će snage za nadzor primirja na temelju karti koje su usuglašene 8. rujna u Ankari, i u suglasju s razrađenim mandatom za razmještaj snaga nadzora od strane Zajedničke radne grupe, na privremenoj osnovi u pojasu sigurnosti u zoni deeskalacije u regiji Idlib i u određenim dijelovima susjednih regija Latakija, Aleppo i Hama, s ciljem sprječavanja incidenata između sukobljenih strana. Također se osniva i zajedničko iransko-rusko-tursko koordinacijsko središte za usuglašavanje aktivnosti nadzornih snaga u zonama deeskalacije.

U nastavku, Geopolitika.News prva u Hrvatskoj donosi prijevod integralnog teksta postignutog sporazuma, čiji original možete vidjeti ispod teksta:

„Islamska Republika Iran, Ruska Federacija i Republika Turska kao države-jamci nadgledavanja režima primirja u Sirijskoj Arapskoj Republici: potvrđuju privrženost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnoj cjelovitosti Sirijske Arapske Republike, rukovodeći se instrukcijama rezolucije Vijeća sigurnosti broj 2254 (iz 2015.g.); pozdravljajući postojeće sniženje razine nasilja na sirijskom terenu kao posljedice usvojenih mjera o potpori i učvršćenju primirja:

1.      Izražavaju zadovoljstvo tijekom realizacije Memoranduma o osnivanju zona deeskalacije u Sirijskoj Arapskoj Republici od 4. svibnja 2017.g.

2.      Izvješćuju o osnivanju zona deeskalacije sukladno Memorandumu od 4. svibnja 2017.g. u Istočnoj Guti, u određenim dijelovima na sjeveru regije Homs, u regiji Idlib i određenim dijelovima susjednih regija (Latakija, Hama i Aleppo), kao i određenim zonama na jugu Sirije (na temelju inicijative Ruske Federacije kao jamca Astanskog procesa s ciljem osiguranja provedbe sporazuma o primirju, teritorijalne cjelovitosti Sirijske Arapske Republike i nastavka borbe protiv terorizma).





3.      Iznova ističu, kako osnivanje zona deeskalacija i pojasa sigurnosti ima privremeni karakter, čiji je vijek prvotno šest mjseci, s automatskim produljenjem na temelju konsenzusa jamaca.

4.      Ističe se, kako ni pod kojim uvjetima osnivanje spomenutih zona deeskalacije ne podriva suverenitet, nezavisnost, jedinstvo i teritorijalnu cjelovitost Sirijske Arapske Republike.

5.      Razmjestit će se nadzorne snage deeskalacije od strane triju država-jamaca na temelju karti utvrđenih 8. rujna u Ankari, i u suglasju s razrađenim mandatom za razmještaj snaga nadzora od strane Zajedničke radne grupe, na privremenoj osnovi, u pojasu sigurnosti u zoni deeskalacije u regiji Idlib i u određenim dijelovima susjednih regija (Latakija, Hama i Aleppo), s ciljem sprječavanja incidenata između sukobljenih strana.





6.      Osniva se Zajedničko iransko-rusko-tursko koordinacijsko središte za usuglašavanje aktivnosti snaga nadzora primirja u zonama deeskalacije.

7.      Ističe se napredak u borbi s terorizmom i uništenje ISIL-a, „Jabhat al-Nusre“ i svih drugih osoba, grupa, tvrtki i organizacija povezanih s „Al-Qaidom“ ili „Islamskom državom“, kao posljedica početka funkcioniranja spomenutih zona deeskalacije, i potvrđuje se odlučnost primjene svih nužnih mjera za nastavak borbe s njima, kako unutar, tako i izvan zona deeskalacije.

8.      Ističe se nužnost usvajanja mjera od strane sukobljenih strana za učvršćenje povjerenja, uključno i oslobađanje zatočenih/otetih, predaju tijela poginulih i spisak nestalih osoba, s ciljem postizanja boljih uvjeta za politički proces i učvršćenje prekida vatre.

9.      Naglašava se nužnost iskorištavanja zona deeskalacije za brzi, sigurni i neometani pristup i stim u svezi se poziva na odredbe iz Memoranduma od 4. svibnja 2017.g.

10.  Pozivaju se promatrači Astanskog procesa i drugih zainteresiranih članova međunarodne zajednice na pružanje potpore procesu deeskalacije i stabilizacije Sirije, između ostalog i kroz slanje dodatnih količina pomoći stanovništvu te države, pomoći u humanitarnom razminiravanju, zaštiti povijesnog nasljeđa, obnovu životno važnih objekata, socijalne i gospodarske infrastrukture.

11.  Obraća se sukobljenim stranama, predstavnicima sirijske oporbe i javnosti sa sugestijom za korištenje formiranih najpovoljnih uvjeta za davanje impulsa unutarsirijskom dijalogu i nastavku političkog procesa pod agendom UN-a u Ženevi, kao i drugim inicijativama.

12.  Potvrđuju namjeru nastavka rada na realizaciji odredbi Memoranduma od 4. svibnja 2017.g. i drugih ranije usvojenih odluka u okviru Astanskog procesa.

13.  Izražavaju zahvalnost predsjedniku Republike Kazahstan, njegovoj uzvišenosti Nursultanu Nazarbaevu i kazahstanskoj vladi za provedbu 6. Međunarodnog susreta visoke razine o Siriji u Astani.

14.  Odlučuju provesti slijedeći Međunarodni susret visoke razine o Siriji u Astani, krajem listopada 2017.g.


Komentari

komentar

0 komentara

You may also like