Dogovorena nova vlada Izraela, politički kraj Netanyahua je blizu

Stranka Yamina i njeni predsjednik Naftali Bennett ipak su odlučili sudjelovati u novoj izraelskoj vladi kojoj će na čelu biti stranka Yesh Atid i njen vođa Yair Lapidom, objavio je danas glasnogovornik stranke Yamina.

U 20 sati po vremenu u Izraelu (19 sati u Hrvatskoj), novinarima će se i službeno obratiti Bennett, piše Jerusalem Post. Ovaj dogovor označava početak kraja 12 godina vladavine Benjamina Netanyahua, a novu vladu su već nazvali “vladom promjene”. Još nije sigurno hoće li se Bennett i Lapid rotirati na mjestu premijera, ali zna se da Bennett pristaje samo na dvije pozicije: premijer ili ministar obrane.

Yamina je stranka desnog spektra, dok je Yesh Atid u centru, a u koaliciji će biti i lijevih stanaka. Zajednička im je jedni želja za svrgavanjem dosadašnjeg premijera koji se svim silama borio da ostane na poziciji. Nudio je bitne pozicije malenim strankama i pokušavao spojiti opcije koje su čak manje spojive nego što je koalicija Bennett-Lapid.

No, Netanyahu ima ulog veći od političke pozicije. Prijeti mu zatvor zbog četiri optužnice za korupciju i pogodovanje, a novi mandat bi ga vjerojatno spasio od života iza rešetaka. Osim toga, vlada Lapid-Bennett već je skoro bila dogovorena. Pojedine informacije govore da je bilo riječ o satima do dogovora. Ipak, onda je započeo sukob Hamasa i Izraela koji je odgodio pregovore o vladi bez dugogodišnjeg premijera. Već smo pisali zbog kojih razloga Netanyahuu odgovara sukob baš tada.

Za oformiti novu vladu rok je do srijede. Sačekajmo i službeni govor Bennetta noćas, ali skoro je sigurno da Izrael ipak neće u pete izbore unutar dvije godine.

Komentari

komentar





You may also like