Dogovorena zajednička vojna vježba Rusije i Egipta

Zajednička rusko-egipatska taktička vježba, nazvana “Branitelji prijateljstva 2021”, održat će se u Egiptu od 17. do 29. listopada, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane, a prenosi TASS.

“Arapska Republika Egipat održat će zajedničku rusko-egipatsku taktičku vježbu Branitelji prijateljstva 2021”, koja će uključivati ​​simulacije padobranskog desanta, navodi se u priopćenju ministarstva. U vježbi će sudjelovati oko 100 vojnika ruske gorske zračno-desantne jedinice Gardijske jedinice sa sjedištem u Novorosijsku, šest borbenih vozila BMD-2 i četiri vojno-transportna aviona Il-76MD. Egipat će poslati više od 400 padobranaca, nekoliko vojnih transportnih aviona Lockheed C-130 Hercules i dvomotorne helikoptere Boeing CH-47 Chinook.

Odnosi između Moskve i Kaira dodatno su se poboljšali od 2013. nakon smjene Mohameda Morsija koji je bio blizak pokretu Muslimanske braće. Države od tada blisko surađuju na jačanju vojnih i trgovačkih veza. Od 2009. do 2018. godine Rusija je činila 31% egipatskog uvoza oružja. U ljeto 2020. Egipat je dobio pet aviona Su-35, unatoč tome što su Amerikanci prijetili sankcijama. Egipat i Rusija su usuglašeni oko podrške vladi Bašara al Asada u Siriji.

Komentari

komentar

You may also like