Dogovoreno novih 900 milijardi pomoći američkom gospodarstvu

Vođe Republikanaca i Demokrata u američkom Kongresu dogovorili su u nedjelju 900 milijardi dolara vrijedan novi paket pomoći gospodarstvu i pojedincima pogođenima koronavirusom, a glasanje se očekuje u ponedjeljak.

Novi paket poticaja usuglašen je nakon višemjesečnih pregovora, a dolazi u vrijeme ubrzanog širenja covida-19 kojim se u SAD-u svakoga dana zarazi više od 214 tisuća ljudi.

To bi bio drugi najveći ekonomski stimulus u američkoj povijesti, nakon paketa mjera pomoći vrijednog 2,3 bilijuna dolara usvojenoga u ožujku.

Vođa demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer očekuje da će prijedlog dobiti dovoljnu podršku za brzo usvajanje u oba doma Kongresa. Demokrati će, dodao je, tražiti veću pomoć nakon što izabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost 20. siječnja 2021.

Zakonom kojeg mora potpisati predsjednik Donald Trump osigurava se izravna pomoć pojedincima od 600 dolara, povećava se naknada za nezaposlene, produljuje moratorij na ovrhe. Milijarde dolara pomoći namijenjene su i za mala gospodarstva, pomoć u hrani, distribuciju cjepiva, te prijevoz i zdravstvenu zaštitu.

Komentari

komentar





You may also like