Dok „Airbus“ bilježi rekordne narudžbe, Boeing 737 MAX u Senatu prozvali „letećim grobljem“

„Dok jednom ne smrkne drugom ne svane“, kaže mudri narod. A čini se kako se upravo to sada događa u svijetu proizvođača zrakoplova – i to onih najvećih.

Naime, indijska zrakoplovna tvrtka „IndiGo“ objavila je svoju tzv. čvrstu namjeru za narudžbu čak 300 zrakoplova europskog koncerna „Airbus“ i to A320neo, A321neo i A  321.

U glasnogovorništvu tog europskog mega-koncerna ova je narudžba nazvana „jednom od najvećih narudžbi zrakoplova „Airbus“ od bilo koje kompanije“. Nakon izvršenja obveza iz narudžbe sa strane „Airbusa“, ovaj indijski zračni prijevoznik imat će flotu od 730 zrakoplova.

Ukupni broj čvrstih narudžbi za zrakoplove A320neo, prema navodima „Airbusa“, krajem rujna 2019.g. iznosio je više od 6650 komada.

Šo se tiče tvrtke „IndiGo“, radi se o najvećoj indijskoj zračnoj tvrtci i trećem po veličini zračnom prijevozniku te zemlje prema broju prevezenih putnika u međunarodnom prometu. U prvom tromjesečju ove godine „IndiGo“ je u tom segmentu zaostajao jedino za tvrtkom „Air India“ i (sada bankrotiranom) tvrtkom „Jet Airways“.

Boeing u problemima





I dok divovski  europski koncern upravo žanje plodove uspjeha u ova turbulentna poslovna vremena, s druge strane Atlantika njegov najveći globalni konkurent i američki i svjetski div u sferi proizvodnje zrakoplova korporacija „Boeing“ trpi udar za udarom. Izvršni predsjednik te tvrtke Dennis Muilenburg izložen je oštroj kritici tijekom jučerašnjeg saslušanja u senatskom odboru za gospodarstvo zbog „Boeing“-ove nesposobnosti za osiguranje sigurnosti letova zrakoplova Boeing 737MAX. Letovi tog najsuvremenijeg i najvećeg putničkog zrakoplova u svijetu, i najveća nada njezine poslovne budućnosti, obustavljeni su u ožujku ove godine diljem svijeta zbog dviju katastrofalnih nesreća koje su se dogodile u razmaku od svega 5 mijeseci (u Indoneziji i Etiopiji), kada je poginulo 346 osoba. Razlog je tehnička neispravnost tog vrlo skupog zrakoplova zbog čega mnogi svjetski zračni prijevoznici, koji su se odlučili za njegovu kupnju, trpe velike poslovne gubitke što je rezultiralo i pokretanjem sudskih procesa protiv „Boeinga“ za naknadu šteta. Skupnu tužbu podnijeli su i piloti i osoblje tih zrakoplova zbog straha za svoje živote i činjenice da ih nitko nije upozorio na moguću opasnost. Naime, kako se umeđuvremenu istragom uspostavilo, najveći problem po Boeing je u činjenici da je tvrtka vjerojatno znala za kobne tehničke probleme ali je o svemu ipak odlučila šutjeti.

Ubrzo nakon spomenutih nesreća američka vlada pokrenula je službenu istragu. U utorak, 29. listopada, u tu su svrhu počela saslušanja u spomenutom senatskom odboru.
Demokratski senator Richard Bloomental iz savezne države Connecticat, tijekom saslušanja pozvao je šefa „Boeinga“ da pogleda fotografije žrtava iz spomenutih nesreća, koje je u Senat donijela njihova rodbina.

 

Ti su ljudi, kazao je Bloomental, „poginuli u katastrofi, koju je ne samo bilo moguće izbjeći… već je proizišla iz prakse namjernoga skrivanja“.Senator je izjavio kako su se putnici Boeinga 737MAX „našli u letećim grobnicama“ zato što je „Boeing“ odlučio sakriti probleme sa sustavom navođenja leta MCAS od pilota“.

(Video) Boeing izgubio 6 mlrd. dolara: Saudijci umjesto njegovih kupuju Airbusove zrakoplove

 

 

Komentari

komentar

You may also like