Dok diplomacija ne proradi, ratne igre traju: Šojgu stigao na Krim

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu stigao je u četvrtak, 22. travnja, na Krim, gdje počinje glavna faza specifičnih vježbi ruskog Južnog vojnog okruga i Zračnih snaga. Šojgu je letio helikopterom iznad područja na kojima su raspoređene postrojbe i vojna oprema, provjeravajući spremnost pomorskih i kopnenih snaga.

U vježbama na poligonu Opuk sudjelovat će kombinirane postrojbe ruske vojske iz Južnog vojnog okruga s oko 10 tisuća vojnika i više od 1000 komada naoužanja, zrakoplovne i protuzračne obrambene formacije, 40 vojnih brodova i 20 brodova za logistiku, postrojbe obalnih snaga Crnomorske flote, zrakoplovstvo i dio snaga Kaspijske flotile, prethodno prebačenih iz Kaspijskog mora kanalom Volga-Don i dalje u Azovsko more, o čemu smo već ranije izvijestili (vidi poveznicu ispod teksta).

Uz to, jedinice marinaca ukrcane su na velike desantne brodove.

“Postrojbe i sredstva obalnih snaga, protuzračne obrane i protubrodskih raketnih sustava raspoređeni su na određenim područjima”, objavilo je rusko MO.

Vojni poligon Opuk nalazi se 60 kilometara od krimskog grada Feodozije i 40 kilometara od Kerča. Omogućuje uvježbavanje zadataka desantnih snaga i prevladavanje protuamfibijske obrane simuliranog neprijatelja i istodobno izvođenje amfibijskog jurišnog iskrcavanja do dvije bojne marinaca. Također i izvođenje gađanja obalnih ciljeva pomorskim topničkim sustavima uz sudjelovanje operativno-taktičkog zrakoplovstva.

Podsjećamo: Rusija je nedavno izdala upozorenje o zabrani letova i plovidbe u pojedinim zonama Crnog mora zbog spomenute vojne vježbe, što je izazvalo osudu SAD-a koji smatra kako se time krše pravila o slobodi letenja i plovidbe.





Zbog rastuće krize, Rusi prebacili brodove Kaspijske flotile u Crno more

 





Komentari

komentar

You may also like