Dok EU inzistira na „zelenoj politici“, SAD će graditi atomsku centralu – u Poljskoj

Foto: en.wikipedia.org

I dok se zapadni dio EU (prije svega Njemačka i Francuska) odlučio na zatvaranje svojih nuklearki (Njemačka će to u potpunosti učiniti u idućih 10 godina), dotle se na „istočnom krilu“ te iste EU događa nešto posve suprotno. Tamo se, naime, Poljska priprema za izgradnju svojih atomskih centrala.

Ovoga je mjeseca poljska vlada usvojila odluku o obnovi svog atomskog energetskog programa, kojim se predviđa izgradnja atomskih centrala s ukupno 6 nuklearnih reaktora, ukupne snage 6-9 GWt. Prva se planira u 2033. godini.

Teško da će se EU, u sklopu njezine „zelene“ politike svidjeti ovi poljski planovi, ali Varšava je svoj put, očito, izabrala: ona želi postupno odustati od ruskog plina, a bez njega, jednostavno, sigurnijih i jeftinijih dobavljača energenata nema, pa makar se na sva usta govorilo o američkom ukapljenom plinu, koji, uostalom, u Poljsku već i stiže ali po cijenama koje se ne iznose u javnost. A Europskoj uniji još će se manje svidjeti da će poljske nuklearke raditi Amerikanci, i to u vrijeme kada se Bruxelles i Washington oštrom svađaju oko „prava“ na to tko će smjeti definirati europsku energetsku politiku u budućnosti. To se najviše ogleda po pitanju projekta plinovoda Sjeverni tok 2, gdje SAD prijete novim sankcijama ne samo Njemačkoj već i svim europskim tvrtkama, državnim institucijama i fizičkim osobama koje na bilo koji način imaju dodira s tim ruskim plinovodom. Drugim riječima, i po ovom pitanju Poljska na izvjestan način okreće leđa Bruxellesu i (uvjetno rečeno) samostalno želi krojiti svoju energetsku politiku, prema logici koju ona smatra ispravnom (koliko je ona u stvarnosti ispravna u to ne ulazimo i to će najbolje pokazati jedino vrijeme).

Sutra, 19. listopada, u estonskom glavnom gradu  Talinu počinje summit „Inicijative tri mora“, na kojem američki ministar energetike Dan Brouillette namjerava potpisati ugovor o izgradnji atomske centrale u Poljskoj. S poljske strane sporazum će potpisati ministar Piotr Naimski, pri čemu će se sama svečanost potpisivanja zbog pandemije Covida-19 održati u formatu vido-konferencije. Na sutrašnjem summitu, od šefova država spomenute inicijative bit će samo predsjednici Estonije, Poljske i Bugarske.

Podsjećamo: poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je kako Poljska traži „podobne partnere“ za izgradnju atomskih centrala, a da su, prema njegovu mišljenju, najbolji „provjereni partneri iz NATO-a i zapadnoga svijeta“. Zašto se Poljska u tom kontekstu nije odlučila, primjerice, za francuske tvrtke, koje, uz ruske i kineske danas spadaju među najbolje u svijetu u sferi gradnje nuklearki nije teško zaključiti. Poljska i SAD izgradile su političko i vojno savezništvo kojemu na prostoru Europe nema ravnog, uz izuzetak Velike Britanije. U tom kontekstu američke tvrtke sigurno će imati prednost pred bilo čijim drugima kada su u pitanju, prije svega, strateški ili veliki projekti infrastrukturne ili energetske prirode.
Komentari

komentar

You may also like