Dok Europu kritiziraju, SAD povećale uvoz ruske nafte zbog nedostatka venezuelanske!

Da je američka politika  pragmatična i da uvijek gleda isključivo vlastite interese i ono što je za njih najbolje (a interese drugih samo ukoliko su u skladu s njhovima i, naravno, ako za njih što preostane) i nije nikakva tajna. A o tome najbolje svjedoči i slijedeća vijest:

Naime, u uvjetima kada Washington žestoko kritizira EU, poglavito Njemačku zbog njezine energetske suradnje s Rusijom  (konkretno, povećanja uvoza ruskog plina i izgradnje plinovoda „Sjeverni tok 2“), a onda i ostale, zbog nastavka izgradnje druge cijevi rusko-turskog plinovoda „Turski tok“ prema Bugarskoj i dalje prema Srednjoj Europi – dotle se Sjedinjene Države, kada im to treba, vrlo lako odlučuju na kupnju ruskih energenata. Tako smo već pisali o prošlozimskim i ovozimskim američkim kupnjama ruskog ukapljenog plina s arktičkog terminala „Yamal LNG“ (preko europskih posrednika) za potrebe polarnim hladnoćama okovane američke istočne (atlantske) obale. Ali tu priča nije stala.

Prema najnovijem mjesečnom izvješću Međunarodne agencije za energetiku (IEA), Rusija je zamijenila Venezuelu kao izvoznicu nafte u SAD. Rusija je, tako, povećala svoj izvoz nafte u SAD s dosadašnjih malih količina na vrlo respektabilnih  150 tisuća barela dnevno.

„Nužno je pričekati razvoj stanja u Venezueli. Ako dođe do kolapsa naftne proizvodnje, to može dati mogućnost drugim proizvođačima za plasman svojih naftnih količina“, smatra IEA. Sada Venezuela isporučuje oko 400 tisuća barela nafte dnevno Indiji i Kini. Također se navodi kako je izvoz venezuelanske nafte u SAD smanjen nakon uvođenja američkih sankcija, pri čemu je Rusija povećala svoje isporuke u SAD i s niske ih razine podigla do 150 tisuća barela dnevno, „koristeći se mogućnošću“.

Prema informacijama investicijske banke Caracas Capital Markets, od 23. veljače do 1. ožujka iz Rusije je u SAD otpravljeno 9 tankera s naftom i naftnim derivatima. U usporedbi sa studenim prošle godine, ruske isporuke u SAD povećane su za čak 60%.
Ironija je u slijedećem: SAD sankcijski kažnjavaju zemlju iz koje tradicionalno uvoze velike količine nafte – Venezuelu, a nju zamjenjuju naftom „neprijateljske“ zemlje (i svog najvećeg geostrateškog protivnika, kako je Rusija okarakterizirana u najnovijim strateškim doktrinama Washingtona), protiv koje su, također, prije toga uvele snažne ekonomske sankcije – Rusije!

Ali veliki i jaki mogu ono, o čemu se mali ne bi usudili niti pomisliti.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like