Dok je Biden u Poljskoj govorio o zaštiti Ukrajine, Rusi su u Lavovu uništili skladište goriva i vojno-industrijski pogon

Ruska vojska od početka vojne intervencije u Ukrajini 24. veljače relativno rijetko djeluje na zapadu te zemlje. Međutim, čini se kako se i to mijenja.

Naime, prema službenim podacima i prikazanom video materijalu ruskog Ministarstva obrane, ruska vojska je u subotu, 26. ožujka, oko 16:30 sati, izvršila zračni i raketni napad krstarećim raketama Kalibr na naftno skladište i industrijski pogon za remont vojne opreme koji se nalaze u samom gradu Lavovu.

Ukrajinskim vatrogasnim postrojbama bilo je potrebno gotovo 15 sati da ugase požar u skladištu goriva, navodi se u priopćenju glasnogovornika ruskog MO Igora Konašenkova. Prema ruskim obavještajnim podacima, navodi se dalje, to je veliko skladište goriva opskrbljivalo ukrajinsku vojsku u zapadnim dijelovima zemlje.

Krstareće rakete uništile su i Radioremontni pogon Lvov, gdje je, prema riječima Konašenkova, vršen remont i modernizacija protuzračnih raketnih sustava Tor i S-125, radarskih postaja za ratno zrakoplovstvo, opreme za elektroničko ratovanje i nišana za tenkove.

Pet osoba je ranjeno nakon što su dvije rakete pogodile skladište goriva, a dvije su kasnije pogodile vojnu tvornicu u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu, izvješćuje i Al Jazeera.

Četiri ruske rakete pogodile su ukrajinski Lavov u jednom od najžešćih napada na zapadni grad koji pruža sigurno utočište za stotine tisuća ljudi koji bježe od rata na istoku zemlje, navodi katarski medij.

Guverner Maksym Kozytsky rekao je da su dvije rakete pogodile skladište goriva na istočnoj periferiji grada u subotu sredinom poslijepodneva, ranivši pet osoba, a dvije rakete su kasnije pogodile vojnu tvornicu.

Novinari u gradu izvijestili su da su nakon napada vidjeli guste crne oblake dima.

Gradonačelnik Andriy Sadoviy rekao je da su napadi prouzročili “značajnu štetu” infrastrukturnim objektima, uključujući razbijene prozore u lokalnoj školi. Ali “stambene zgrade nisu oštećene”, napisao je na Twitteru ne dijeleći detalje o lokaciji.

 

Gradonačelnik je izjavio da su napadi “pozdrav” “ruskog agresora” američkom predsjedniku Joeu Bidenu, koji je bio u posjetu poljskom glavnom gradu Varšavi, kako bi uvjerio Ukrajinu u nepokolebljivu potporu Washingtona, navodi dalje Al Jazeera.

Lavov, grad smješten 60-ak km od poljske granice, do sada je izbjegao bombardiranje i borbe koje su opustošile neke ukrajinske gradove bliže Rusiji.

Grad je prije rata imao oko 717.000 stanovnika, ali je postao utočište za tisuće obitelji koje bježe od najgorih borbi u istočnoj, južnoj i središnjoj Ukrajini i tranzitno središte za ljude koji bježe iz zemlje.

Do sada ih je, prema izvješćima UN-a, izbjeglo 3,8 milijuna

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like