Dok je Libanon u krizi, njihova vlada živi u “svijetu fantazije”- UN izaslanik

Dužnosnici libanonske vlade nemaju osjećaj hitnosti i ne preuzimaju odgovornost za ekonomsku krizu koja je “brutalno osiromašila” stanovništvo, rekao je nezavisni izaslanik Ujedinjenih naroda u intervjuu za Reuters.

“Jako sam zapanjen činjenicom da je ovo država koja, ako već nije propala, onda zasigurno propada, a potrebe stanovništva još uvijek ne rješavaju”, tvrdi Olivier De Schutter, UN-ov posebni poslanik za siromaštvo i ljudska prava. To je zaključak na kraju dvotjedne misije proučavanja razloga siromaštva u Libanonu. “Oni su u svijetu fantazija”, rekao je kratko De Schutter. “To ne sluti dobro za budućnost zemlje.”

De Schutter se tijekom svog posjeta susreo s najvišim dužnosnicima, uključujući devet ministara, premijerom i predsjednikom parlamenta. Službeni izvor u uredu premijera Najiba Mikatija nije komentirao njegov stav, ali je ukazao na činjenicu da je Mikati ovog tjedna imao produktivan sastanak s drugim UN-ovim službenikom, izvršnim direktorom Svjetskog programa za hranu Davidom Beasleyjem.

UN navodi da gotovo tri četvrtine stanovništva nacije koja je nakada imala srednji dohodak sada pati od siromaštva, koje se povećalo tijekom ekonomske krize ukorijenjene u desetljećima korupcije i lošeg upravljanja. Banke su nametnule neformalne kontrole povlačenja i valuta je izgubila više od 90 posto svoje vrijednosti od 2019. u onome što je Svjetska banka nazvala “namjernom depresijom” i jednom od najgorih financijskih krahova u svijetu od 1850. godine.

“Ovo je ogroman gubitak bogatstva u cijeloj zemlji koji je gotovo bez presedana”, rekao je De Schutter, napominjući da bi gubitke u libanonskom bankarskom sektoru, procijenjene u vladinom planu za 2020. na oko 83 milijarde dolara, trebali snositi dioničari banaka i velike štediše, a ne prosječni ljudi.

Zapadne zemlje ponudile su pomoć u zamjenu za reforme, ali Libanon je bio bez stalne vlade 13 mjeseci nakon smrtonosne eksplozije u Bejrutu u kolovozu 2020., a nova vlada formirana u rujnu nije se sastala mjesec dana usred političkih sukoba. De Schutter je rekao da će preporučiti neposrednu provedbu programa socijalne zaštite koji su odugovlačili mjesecima, povećanje minimalne plaće i porez na bogatstvo za borbu protiv velikih stopa nejednakosti. Tvrdi da je ogroman problem Libanona sprega političkih elita i ekstremno bogatih. Njegovo konačno izvješće bit će objavljeno početkom 2022. godine. 
Komentari

komentar

You may also like