Dok je Ukrajina u mraku, Moskva Kijevu nudi mogućnost mirnog rješenja rata. Naravno – na svoj način

Ukrajinske vlasti imaju sve mogućnosti za rješenje rata u svojoj zemlji, barem tako proizlazi iz današnjeg priopćenja Kremlja kojeg prenosi agencija TASS.

Naime, glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov u razgovoru s novinarima sve je to pojednostavnio na svoj način, kazavši kako Kijev sve može brzo riješiti ispunjavanjem zahtjeva Moskve.

Odgovarajući na pitanje o ruskim udarima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, Peskov je odgovorio slijedeće:

“Vodstvo Ukrajine ima svaku priliku vratiti situaciju u normalu, ima punu priliku riješiti situaciju na način da ispuni zahtjeve ruske strane i, sukladno tome, zaustavi sve moguće patnje civilnog stanovništva”.

Podsjećamo da je Ukrajina prije dva dana, 22. studenog, pretrpjela najveći ruski raketni napad na svoju energetsku infrastrukturu do sada, nakon kojeg je gotovo čitava zemlja ostala u mraku: središnji dijelovi, uključno i glavni grad Kijev gotovo cijeli dan, a ostali po 12 sati. Osim toga u zemlji je nakon tih napada bilo i znatno onesposobljeno korištenje interneta.

Prije toga najveći napad takve vrste dogodio se 15. studenog, a potonji je pak bio najveći od onog, izvršenog 10. listopada – koji je pak bio ruska reakcija na eksploziju na Krimskom mostu za koju je Moskva optužila Kijev, nazvavši ga terorističkim činom.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko u svom, jučer objavljenom intervjuu za njemački medij Bild (vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta) nije isključio niti mogućnost evakuacije stanovnika iz pojedinih dijelova glavnog ukrajinskog grada zbog prekida opskrbe električnom energijom.

Osim struje nema ni grijanja ni tople vode pa je jasno s kakvim se problemima suočavaju Ukrajinci u uvjetima nadolazeće „nikad gore zime od Drugog svjetskog rata“ – kako ju je u istom intervjuu nazvao sam Kličko.

Ovdje je također bitno naglasiti kako su ruski dalekometni raketni napadi iznenadili i ukrajinske i zapadne komentatore s obzirom kako se ranije govorilo da Rusija nema veliki broj raketa i da će se intenzitet tih napada smanjiti, a onda i završiti vrlo brzo. Međutim Moskva je očito uspjela pokrenuti intenzivnu vojnu proizvodnju pa stvarni broj ruskih raketa za zapadne vojne analitičare predstavlja enigmu, o čemu se otvoreno govori.

To u svakom slučaju ne ide u prilog Kijevu, koji se već sada susreće s velikim problemima po pitanju rekonstrukcije uništene ili oštećene električne mreže i infrastrukturnih objekata energetske prirode, o čemu proteklih dana govore čelnici tamošnjih državnih elektro-energetskih tvrtki, poput Ukrenergo.

Rusija pak ukrajinske energetske infrastrukturne objekte naziva objektima dvojne namjene – civilne i vojne, i ponavlja kako joj „nije cilj prouzročiti patnju ukrajinskih stanovnika, već onesposobiti ukrajinsku vojsku – smanjiti mobilnost njezinih pokreta i logističku opskrbu“.

Jučer je Europski parlament zbog ruskih napada na ukrajinsku civilnu energetsku  infrastrukturu Rusiju ogromnom većinom glasova proglasio državom sponzorom terorizma. Iako ta rezolucija nije pravno obvezujuća, jasan je pokazatelj potpune degradacije odnosa EU-a i Rusije.

Istodobno, jučer je američka administracija objavila odluku o novoj vojnoj pomoći Ukrajini u iznosu od oko 600 milijuna dolara, koja će uključivati i isporuku protuzračnih sustava, između ostalog i onih namijenjenih za uništenje neprijateljskih radarskih postaja.

Drugim riječima – do mira u Ukrajini još je jako dalek i bolan put.

„Najgora zima od 2. svjetskog rata“: Kličko najavio moguću evakuaciju Kijeva

Komentari

komentar

You may also like