Rijad rasprodaje kanadske aktive, a premijer Trudeau kaže da će zaštititi kanadske interese

Saudijska Arabija počela je s prodajom kanadskih dionica, obveznica i drugih vrijednosnih papira i novčanih aktiva bez obzira na cijenu, temeljem naloga svoje središnje banke i mirovinskih fondova upućene inozemnim upravama njihovih fondova. Na taj način Rijad nastavlja svoju oštru reakciju nakon što je kanadsko Ministarstvo vanjskih poslova 3. kolovoza kritiziralo stanje ljudskih prava u saudijskom kraljevstvu, poglavito uhićenja aktivista iz nevladinih udruga. Već je ranije saudijski nacionalni zračni prijevoznik obustavio sve linije prema Kanadi, prekinuo suradnju u programima zdravstvene zaštite i povukao svoje pacijente iz kanadskih bolnica u druge zemlje, a prije toga Rijad je i protjerao kanadskog veleposlanika, a svoga iz Ottawe povukao na konzultacije. Kako bi se stanje vratilo u normalu Rijad zahtjeva kanadsku službenu ispriku i prestanak miješanja u unutarnje stvari svoje zemlje, kako on naziva kritiziranje stanja ljudskih prava.

Na dramatično pogoršavanje, inače stabilnih i dobrih odnosa dviju država, reagirao je na konferenciji za novinare u Montrealu i kanadski premijer Justin Trudeau, kazavši, kako će njegova vlada nastaviti voditi diplomatski i politički dijalog sa Saudijskom Arabijom. Ottawa se nada da će se diplomatski sukob uspjeti razriješiti, pri čemu je ona spremna zaštititi svoje interese i ne namjerava se ispričavati Rijadu zbog njegovog kršenja ljudskih prava.

„Kanada će uvijek štititi svoje tvrtke i obične radnike. U svakoj situaciji mi moramo voditi računa o našim interesima. Mi održavamo kontakte s vladom Saudijske Arabije. Čelnik našeg MVP-a obavio je detaljne razgovore s njihovim ministrom vanjskih poslova i diplomatski dijalog se nastavlja. Bez obzira na to Kanada će se uvijek jasno i odlučno zauzimati za ljudska prava“, kazao je kanadski predsjednik vlade.

Jedina sfera u kojoj Rijad ne poduzima oštre poteze je, naravno, ona energetska, koja se odnosi na isporuke nafte. Neovisno o nastalom sporu dviju strana, isporuke „crnog zlata“ iz Perzijskog zaljeva nastavljaju se u punoj količini. Saudijski ministar energetike uvjerava kako će naftna tvrtka Saudi Aramco nastaviti ispunjavati sve obveze prema svojim kanadskim klijentima. U to se nije ni sumnjalo, jer upravo nafta puni saudijski proračun.

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like