Dokumenti FBI: Kraljici Elizabeti prijetio atentat u SAD-u 1983.

Britanska kraljica Elizabeta II. suočila se s potencijalnom prijetnjom atentatom tijekom posjeta Sjedinjenim Državama 1983., pokazuju nedavno objavljeni dokumenti FBI-a čiji sadržaj prenosi BBC.

Savezni istražni ured objavio je dosjee vezane uz posjete pokojne kraljice SAD-u, nakon njezine smrti prošle godine. Oni pokazuju da se FBI, koji je osiguravao kraljičine posjete, brinuo zbog prijetnji IRA-e.

Prijetnja ubojstvom upućena je policajcu u San Franciscu. Prema dosjeu, policijski službenik koji je često posjećivao irski pub u San Franciscu upozorio je savezne agente na poziv čovjeka kojega je sreo na tom mjestu.

Policajac je kazao da mu je muškarac rekao da se želi osvetiti za svoju kćer koja je “ubijena u Sjevernoj Irskoj od gumenog metka”.

Prijetnja je stigla 4. veljače 1983., oko mjesec dana prije posjeta kraljice Elizabete i njenog supruga princa Philipa Kaliforniji.

“Namjeravao je nauditi kraljici Elizabeti i to bi učinio tako što bi ispustio neki predmet s mosta Golden Gate na Royal Yacht Britannia dok plovi ispod nje ili bi pokušao ubiti kraljicu Elizabetu u vrijeme njezina posjeta nacionalnom parku Yosemite”,  piše u dokumentu.





Kao odgovor na prijetnju, tajna služba planirala je “zatvoriti prijelaz za pješake na mostu Golden Gate kako se jahta približava”. Nije jasno koje su mjere poduzete u Yosemiteu, ali posjet je održan. FBI nije objavio je li tko tada uhićen.

Komentari

komentar





You may also like