Dolar jača, juan i cijene nafte padaju zbog američko-kineskih napetosti

Cijene goriva našle su se pod pritiskom i nakon nedavne izjave savjetnika za gospodarstvo američkog predsjednika Larryja Kudlowa, koji je negativno reagirao na kinesku namjeru donošenja zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga, kazavši, kako će Kina učiniti „veliku grešku“. Osim toga, Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien ranije je u intervjuu za televiziju NBC izjavio kako Washington može uvesti sankcije protiv Kine, ako Peking usvoji spomenuti zakon i „okupira“ Hong Kong.

Ovdje bismo dodali kako sankcije i trgovinski rat carinama između SAD-a i Kine (ovo drugo traje već nekoliko godina) nikako nisu jedno te isto. Sankcije protiv Kine značile bi kako se SAD prema toj zemlji mogu početi odnositi kao prema Rusiji, protiv koje su gospodarske sankcije uvedene još 2014. godine. Sukladno tome, naravno da onda i ovakve izjave visokih američkih državnih službenika itekako utječu i na usporavanje uspostave pozitivne poslovne klime i investicijskog optimizma, koji su upravo sada nužniji nego ikada prije.

Najnovije napetosti na relaciji Washington-Peking, gdje ovaj posljednji na razini svog ministra vanjskih poslova upozorava SAD da se ne miješaju u unutarnje stvari Kine, osim na cijenu nafte utječu i na devizno tržište. U srijedu je, tako, američki dolar