Dolina Panjšir i dalje opstaje u otporu: ubijeno 600 talibana, 1000 zatočenih

Jučer smo pisali o žestokim borbama za posljednji bastion protutalibanskog otpora u Afganistanu. Skoro 8000 talibana uz 300 oklopnih vozila (uglavnom američkih) jučer je žestoko napalo dolinu koja je već zadala mnogo problema talibanima u prošlom tisućljeću kao i vojsci SSSR-a.

Amrulah Saleh je u snimci za BBC rekao kako je stanje teško i da se nalaze pod invazijom, ali da je otpor i dalje postojan. Nepouzdani izvori talibana su već prenijeli informaciju da je Panjšir pao, no zapovjednici otpora iz doline su opovrgli tu tvrdnju i rekli da se radi o pakistanskoj propagandi. Talibane su značajno usporile mine u jučerašnjem napadu.

“Oko 600 talibanskih terorista likvidirano je u raznim dijelovima Panjšira od jutra. Više od 1000 talibanskih militanata zarobljeno je ili se predalo”, napisao je glasnogovornik snaga otpora Fahim Dashti na Twitteru. Dodao je da je opskrba talibana iz drugih provincija prekinuta, a snage otpora Panjšira su im oduzele opremu, prenosi Sputnik.

Afganistanska Nacionalna fronta otpora (NRF), odana vođi Ahmadu Massoudu, priopćila je danas da je opkolila “tisuće terorista” u prijevoju Khawak, a talibani su napustili vozila i opremu u području Dashte Rewak, piše Al Jazeera. Glasnogovornik snaga otpora je rekao da dolazi do “žestokih okršaja”.

Charles Stratford iz Al Jazeere sa sjedištem u glavnom gradu Kabulu izvijestio je da su izvori na terenu rekli kako je danas stotine talibanskih boraca zarobljeno. “Izvori u dolini kažu da je NRF zarobio oko 1500 talibana. Očigledno su ti borci bili okruženi ”, rekao je Stratford. Okrug Paryan potpuno ispražnjen od talibanskih boraca. Gotovo 1000 talibanskih boraca ubijeno je, ranjeno ili zarobljeno nakon što je iza njih zatvoren izlazni put. Talibani su upali u klopku, prema neslužbenim informacijama iz doline.

S druge strane, glasnogovornik talibana Bilal Karimi rekao je u nedjelju na Twitteru da su njegove snage zauzele pet od sedam okruga pokrajine Panjšir. Karimi je rekao da su okruzi Khinj i Unabah zauzeti “Mudžahidi [talibanski borci] napreduju prema središtu [provincije]”, napisao je, prenosi Al Jazeera.





 

Komentari

komentar





You may also like