Domino efekt: Finska desnica od Rusije traži povrat teritorija i granice iz 1939.g.

Rusko-japanski pregovori o Južnim Kurilima, ili, kako ih Japan naziva – svojim Sjevernim teritorijem, ubiru prvi danak. Sada i pojedini finski političari, očito, potaknuti tim primjerom, od Rusije zahtijevaju povratak teritorija koji je ranije pripadao Finskoj.

Tu ideju pokrenuo je član vodstva nacionalističke stranke „Pravi Finci“ Henri Hautamaki. Po završetku jesenske konferencije mladeži te stranke, Hautamaki je na svom tvitu napisao slijedeće: „Finska mora službeno zatražiti povrat teritorija (između ostalog i Karelije), predanih Rusiji na kraju Drugog svjetskog rata, kako bi se vratili na granice iz 1939. godine.“

Mladi finski političar predstavio je i kartu s navodnim spornim teritorijem. Radi se o pograničnim  ruskim teritorijima u Murmanskoj regiji – Poluotok Kola (Stara Salla, fin.) i Pechengskoj zon (Petasmo, fin.), kao i zapadnom dijelu regije Karelije.

U burnoj raspravi i komentarima ispod objavljenog tvita sudjelovale su se brojne osobe, i Finci i Rusi i anglo-jezični komentatori, većina kojih je predložila Hautamakiju da se vrati „na granice iz prosinca 1917.g.“, kada je Finska bila u sastavu Ruskog carstva.
Podsjećamo: krajnje desna stranka „Pravi Finci“ u državnom parlamentu ima 17 od ukupno 200 zastupničkih mjesta.

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like