Donald Trump: Popravit ćemo odnose s Pekingom i pridržavati se politike ‘jedne Kine’

Nakon današnjeg susreta s japanskim premijerom Shinzo Abeom u Washingtonu, američki predsjednik Donald Trump osvrnuo se i na Kinu i izjavio, kako se SAD i Kina nalaze na putu poboljšanja međusobnih odnosa.

Naime, samo dva dana ranije, američki čelnik telefonski je razgovarao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i kazao, kako će se Sjedinjene Američke države i dalje pridržavati politike „jedne Kine“ (u odnosu na pitanje Taivana, kojeg Kina smatra samo jednom od svojih regija, op. GN). Podsjetimo – Bijela kuća je izdala priopćenje o razgovoru dvojice vođa, navodeći kako je on bio vrlo dug i srdačan, da su razmotrena brojna pitanja i razmjenjeni pozivi za međusobne posjete. Obojica predsjednika su izrazili nadu za ostvarivanje daljnjih kontakata, koji moraju dovesti do „vrlo uspješnih rezultata“.

Predsjednik Trump je na konferenciji za novinare, održanoj nakon susreta s japanskim premijerom, kazao, kako će dobri američko-kineski odnosi biti od koristi i Japanu. Washington će, međutim, i dalje biti spreman štititi teritorije koji su pod administrativnim nadzorom Tokia (s nekim od kojih se Japan po pitanju njihovog suvereniteta oštro sukobljava s Kinom, op. GN).

Što se tiče promjene Trumpove retorike u odnosu na Kinu, Geopolitika.news želi podsjetiti na njegove oštre protukineske izjave tijekom predsjedničke kampanje, kao i u prvim tjednima nakon predsjedničke inauguracije. Tada su se najavljivale snažne američke protekcionističke mjere u odnosu na uvoz kineskih roba, povlačenje američkih investitora iz Kine i njihovo reinvestiranje u SAD s ciljem povećanja broja radnih mjesta, spominjalo se i poduzimanje snažnijih vojnih mjera s ciljem ograničavanja širenja Kine i njezinih pretenzija na najveći dio akvatorija Južno-kineskog mora i sl., a sve to uz najave poboljšanja američko-ruskih odnosa, koji su svedeni na razinu hladnoratovskih.

U tom smislu već smo pisali kako Rusija neće prihvatiti eventualne američke pozive koji bi imali za cilj odustajanje Moskve od rusko-kineske politike uspostave međusobne strateške suradnje, kao protuteže američkoj globalnoj dominaciji. Jer, kako smo već navodili, u Moskvi dobro znaju, kako nakon Trumpa u Bijelu kuću opet može doći neki „novi Obama“. Po istom obrascu isključujemo i bilo kakvo kinesko prestrojavanje u korist američkih tj. obostranih interesa, a na štetu onih ruskih. Na taj način, ukoliko g. Trump bude iskreno težio poboljšavanju odnosa s Pekingom, može se složiti pozitivna ravnoteža snaga između triju sila, gdje bi uloga Rusije imala svojstvo svojevrsne ključne poluge, koja bi, prema potrebi, sprječavala apsolutnu dominaciju bilo SAD-a, bilo Kine. Time bi se stvorio svojevrsni interesni trokut najvećih globalnih sila koji bi omogućio ne miješanje u unutarnje stvari i eventualno podjeljene zone interesa svake od njih. Naravno, ovo su sve razmišljanja temeljena na isključivanju međusobne uporabe sile između triju vojno najmoćnijih država svijeta (Geopolitika.news to apsolutno isključuje), a u kojem smjeru će se stvarno razvijati njihovi odnosi vrlo brzo će pokazati vrijeme.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like