Donatorska konferencija UN-a za Afganistan postavila cilj od 4, 4 milijarde dolara

Ujedinjeni narodi pozivaju vlade širom svijeta da doniraju novac u visini 4,4 milijarde dolara za spašavanje života u Afganistanu na donatorskoj konferenciji koja se održava u četvrtak.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da će sudjelovati na online konferenciji kojoj su su domaćini Katar, Velika Britanija i Njemačka.

Sudjelovat će i predstavnici afganistanskog civilnog društva, premda je konferencija dosta zasjenjena nedavnom najavom ograničenja koja su ženama i djevojkama nametnuli talibani.

Prema UN-u, 24,4 milijuna ljudi u Afganistanu trenutno ovisi o humanitarnoj pomoći da bi preživjelo – gotovo 60 posto stanovništva.

Za afganistansko stanovništvo u cjelini trenutno je potrebno tri puta više od humanitarne pomoći 2021.

Polovica afganistanskog stanovništva trpi glad. Novčanom pomoći trebala bi se financirati hrana, zdravstvena skrb, obrazovanje i skloništa kao i zaštitnih mjera za ugrožene osobe.





Nakon povlačenja međunarodnih snaga, kraha vlade u Kabulu koju je podržavao SAD i povratka talibana na vlast u kolovozu 2021. afganistansko gospodarstvo oslabilo je gotovo za trećinu.

Srezana je i razvojna pomoć zemlji, zamrznute su pričuve afganistanske središnje banke, a talibansku vladu nije priznala još ni jedna zemlja.

Komentari

komentar





You may also like