Donbas organizira evakuaciju civila u Rusiji, oglasio se Putin

Vodstvo samoproglašene Narodne Republike Donjeck očekuje vojnu agresiju ukrajinskih snaga, rekao je danas popodne čelnik Denis Pušilin, prenosi RT.

Zamolio je civile da se evakuiraju u Rusiju kako ne bi bili u unakrsnoj vatri. Ukrajinske trupe pojačane su zalihama oružja iz zapadnih zemalja i “sada su pripremljene za borbu i spremne su zauzeti Donbas silom”, tvrdi Pušilin u priopćenju. Proruski pobunjenici očekuju da će predsjednik Volodimir Zelenski narediti napad “u bliskoj budućnosti”. Njihove vojne snage spremne su za borbu, ali su civili u područjima pod kontrolom pobunjenika u opasnosti da budu uhvaćeni u unakrsnoj vatri, upozorio je čelnik Donjecke Narodne Republike.

“Zbog toga je od danas, 18. veljače, organizirana masovna evakuacija ljudi u Rusku Federaciju”, rekao je i dodao da će prioritet imati ranjive skupine poput žena, djece i starijih osoba. Pušilin je rekao da ruski dužnosnici u susjednoj Rostovskoj regiji očekuju migracije civila i da će im pružiti ono što im treba. Na graničnim prijelazima će postojati uvjeti da se proces ubrza, dodao je. Pozvao je ljude “da poslušaju upozorenje i donesu ispravnu odluku”, rekavši da će preseljenje biti privremeno i da će spasiti živote. Izjava je objavljena nakon što su promatrači OESS-a raspoređeni u istočnu Ukrajinu kako bi nadzirali situaciju izvijestili o porastu neprijateljstava ovog tjedna. Šef Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik također je pozvao ljude na evakuaciju iz regije.

Dok čelnici samoproglašenih istočnih republika (Donjecke i Luganske) optužuju vojsku iz Kijeva za granatiranje, iz Kijeva za istu stvar optužuju samoproglašene republike iz Donbasa. Optužbe su krenule jučer, a danas se sukob intenzivirao. “Oružane snage Ukrajine granatirale su teritorij Luganske Narodne Republike (LPR) iz bacača granata i mitraljeza tri puta u jednom satu, priopćili su danas iz LPR, a prenosi ruski TASS.

Putin je danas iz Bjelorusije gdje se sastao s Lukašenkom kazao:”Jamstvo da se mir može obnoviti dolazi s provedbom sporazuma iz Minska”, rekao je ruski predsjednik. “Sve što Kijev treba učiniti je sjesti za pregovarački stol s predstavnicima Donbasa i dogovoriti političke, vojne, gospodarske i humanitarne mjere za okončanje ovog sukoba. Što se prije ovo dogodi, to bolje”. Također, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da je Moskva “vrlo zabrinuta” zbog izvješća o granatiranju Donbasa. Sjetimo se da je Rusija spominjala mogućnost vojne intervencije u slučaju napada od strane ukrajinske vojske.

Zapadne zemlje već mjesecima tvrde da Rusija priprema vojnu invaziju na Ukrajinu. Američki dužnosnici izjavili su da Moskva priprema operaciju “lažne prijetnje” kako bi opravdala napad. Moskva je odbacila optužbe. Jedini način na koji bi neprijateljstva mogla izbiti, rekli su ruski dužnosnici, je ako Ukrajina ponovno pokuša upotrijebiti vojnu silu da preuzme svoje odcijepljene regije. Moskva optužuje Kijev da se nije pridržavao plana reintegracije Donjecke i Luganske regije kroz sporazume iz Minska iz 2014. i 2015.





Komentari

komentar

You may also like