Donedavni predsjednik Hondurasa izručen SAD-u

Honduras je izručio bivšeg predsjednika Juana Orlanda Hernándeza Sjedinjenim Američkim Državama u četvrtak kako bi se suočio s optužbama za trgovinu drogom i oružjem u dramatičnom preokretu za čelnika kojeg su američke vlasti nekoć promovirale kao ključnog saveznika u ratu protiv droge, izvještava France Presse.

Političari i političke stranke u mnogim zemljama svijeta, a posebno u Južnoj Americi, često se doživljavaju kao dio ilegalnih, elitnih i korumpiranih mreža. S vremenom ovo uzrokuje povećanje nepovjerenja javnosti u saborske zastupnike, političke stranke i državne institucije, što često dovodi do slabljenja poštivanja autoriteta i smanjen institucionalni legitimitet. Ovaj izazov predstavlja prijetnju stabilnosti latinooameričkog kontinenta, posebno u manje razvijenim zemljama gdje vlade nisu u stanju obuzdati razorni utjecaj korupcije i kriminala na društvo, navodi Dirk Kruijt u radu Droga, društvo i sigurnost.

Samo tri mjeseca nakon što je napustio dužnost, agenti američke Uprave za borbu protiv droga Hernándeza su s lisicama na rukama ukrcali na zrakoplov koji je krenuo u SAD, gdje će se suočiti  s optužbama.

Američki državni odvjetnik Merrick Garland rekao je da je Hernandez “zloupotrijebio svoj položaj predsjednika Hondurasa od 2014. do 2022. kako bi upravljao zemljom poput narko-države”.

U sudskim dokumentima, američki tužitelji su naveli da je Hernandez bio umiješan u “korumpiranu i nasilnu zavjeru trgovine drogom” koja je transportirala više od 550 tona kokaina u SAD. Tereti ga se za sudjelovanje u zavjeri za trgovinu drogom, posjedovanje vatrenog oružja i razornih sredstava.

Tužitelji tvrde da je Hernandez primio milijune dolara od narko kartela, uključujući i od ozloglašenog meksičkog narkobosa Joaquina “El Chapa” Guzmana. Navode da je novac koristio za financiranje svojih političkih kampanja i sudjelovao u prijevari birača na predsjedničkim izborima u Hondurasu 2013. i 2017. godine.





“Zauzvrat, trgovcima drogom u Hondurasu bilo je dopušteno djelovati gotovo nekažnjeno”, rekao je Garland. “Tvrdimo da je Hernández korumpirao legitimne javne institucije u zemlji – uključujući dijelove nacionalne policije, vojske i nacionalnog kongresa.”

Hernández je uhićen u svojoj kući u Tegucigalpi u veljači na zahtjev američkih vlasti. Bio je okovan i paradirao pred novinarima, prizor koji mnogi Honduranci nikada nisu mogli zamisliti.

Vrhovni sud Hondurasa odbio je njegovu žalbu na odluku suca u korist izručenja.





“Trgovina drogom potiče nasilni kriminal i ovisnost; uništava obitelji i pustoši zajednice”, rekao je Garland. “Ministarstvo pravosuđa predano je narušavanju cjelokupnog ekosustava mreža trgovine drogom koje štete američkom narodu, bez obzira koliko daleko i koliko visoko moramo ići.”

Hernández je u više navrata negirao bilo kakvu nepravdu. U video poruci objavljenoj u četvrtak, rekao je: “Ja sam nevin; Bio sam i nepravedno sam podvrgnut kaznenom progonu.”

Rekao je da je žrtva trgovaca drogom koje je izručio, a koji sada lažu kako bi se osvetili.

Henry Osorto Canales, umirovljeni povjerenik Nacionalne policije koji je sada analitičar, rekao je da je izručenje, iako je bilo neugodno za Honduras, bio i povijesni dan.

“Ovo je početak jer je počelo s najvećim političkim dijelom koji je zemlja imala i logično je da će ostali dijelovi pasti, barem oni najbliži (Hernándezu)”, rekao je Osorto.

Američki su tužitelji proveli godine istražujući slučajeve od niskih trgovaca drogom i lokalnih političara do šefova organiziranog kriminala koji su koristili svoje političke veze i veze s kartelima za krijumčarenje droge u Kolumbiji i Meksiku. Mnogi od njih svjedočili su o plaćanju Hernándezu ili njegovom bratu, također političaru.

Hernándezov brat Tony Hernández, bivši zastupnik, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora na istom američkom sudu na temelju sličnih optužbi.

Juan Orlando Hernández preuzeo je dužnost u siječnju 2014. i obnašao je dužnost predsjednika do ovog siječnja, kada je Xiomara Castro prisegnula kao njegova zamjena. Castro vodi kampanju za iskorijenjivanje korupcije u Hondurasu, a Hernández se smatrao najvećom metom.

Vrhovni sud Hondurasa odbio je u srijedu žalbu bivšeg šefa nacionalne policije Juana Carlosa Bonille Valladaresa, poznatijeg kao “El Tigre” ili “Tigar”. Uhićen je nakon Hernándeza na zahtjev američkih tužitelja pod sličnim optužbama i očekuje se da će biti izručen u narednim tjednima.

Američki tužitelji navode da je Bonilla pomagao u transportu tona kokaina kroz Honduras, radeći s Hernándezom i njegovim bratom Tonyjem Hernándezom, obojica suurotnicima u slučaju.

Prijevoz Hernándeza helikopterom pod jakom stražom iz policijske baze u kojoj je zadržan do zračne luke u četvrtak su uživo pratile lokalne televizijske kuće.

Neki Honduranci stajali su izvan ograde zračne luke kako bi vidjeli bivšeg predsjednika kako se ukrcava u zrakoplov s američkim vlastima. Kad je Hernándezov zrakoplov poletio, neki su viđeni kako skaču u znak slavlja.

Tisuće njihovih sunarodnjaka emigriralo je iz zemlje tijekom Hernándezove administracije, često vičući “Gubi se, JOH!” koristeći njegove inicijale dok su hodali prema sjeveru. Stanovništvo se žalilo na nedostatak radnih mjesta i nasilje bandi, piše France Presse.

Komentari

komentar

You may also like