Donji dom francuskog parlamenta odobrio zakon o obveznom cijepljenju

Zastupnici donjeg doma francuskog parlamenta odobrili su u petak, 23. srpnja, u prvom čitanju zakon, predložen od strane vlade, a odnosi se na nove mjere za borbu protiv koronavirusa Covid-19. Njime se prije svega predviđa obvezno cijepljenje za određeni broj kategorija društva: liječnike, vatrogasce i vojnike.

O tome je izvješćeno na službenoj stranici francuskog parlamenta, gdje je navedeno i kako je prijedlog zakona podržalo 117 zastupnika, dok ih je 86 bilo protiv.

Osim obveznog cijepljenja za navedene kategorije ljudi, nacrt zakona predviđa i mogućnost suočavanja s otkazom onih koji se ne žele cijepiti, a predviđa i značajno povećanje uporabe zdravstvene propusnice koja mora sadržavati podatke o cjelovitom cijepljenju, ili nedavnom negativnom PCR testu ili potvrdu o imunitetu. Takav će dokument morati imati zaposlenici svih institucija koje rade s ljudima.  Od 22. srpnja zdravstvene propusnice postale su obvezne za pristup događajima u kojima sudjeluje više od 50 ljudi.

Ako zakon prođe u predloženom obliku, besplatni PCR testovi bit će ukinuti, a policija će uvesti i provjere obvezne desetodnevne samoizolacije za zaražene. Izvanredne okolnosti mogu se produžiti do 31. prosinca.

Oporba je iz zakona uspjela izuzeti samo jednu točku, uslijed čega sada više nema kazne za uporabu lažnih zdravstvenih propusnica, prema kojoj je počiniteljima prijetila kazna zatvora do 5 godina i novčana kazna od 75.000 eura.

Danas će i Senat (gornji dom francuskog parlamenta) početi raspravu o ovom prijedlogu zakona. U Senatu vladajuće stranka predsjednika Emmanuela Macrona nema većinu. Dokument će se nakon toga vratiti u donji dom na konačno glasanje, a vlada očekuje da će nacrt zakona biti usvojen ovog vikenda i da bi na snagu trebao stupiti početkom kolovoza.





Podsjećamo: ovaj je zakon izazvao niz prosvjeda, a novi bi se trebao održati u subotu, 24. srpnja, na pariškom trgu Trocadero.

Komentari

komentar





You may also like