“Dosta je”: Australija poziva SAD da okončaju postupak protiv Juliana Assangea

U lipnju je London odobrio izručenje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea u SAD, kako bi se suočio s kaznenim optužbama zbog objavljivanja povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša. No, Julian Assange je australski državljanin.

Australski premijer Anthony Albanese rekao je da je osobno pozvao američke dužnosnike da okončaju pravni postupak protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, izjavivši: “Dosta je”. “Već neko vrijeme govorim da je dosta. Vrijeme je da se ovo pitanje dovede do zaključka”, rekao je Albanese parlamentu i dodao: “Osobno sam to pokrenuo s predstavnicima vlade Sjedinjenih Država. Moj stav je jasan”. Australski čelnik rekao je da nema razumijevanja za mnoge postupke 51-godišnjaka. Ipak, upitao je: “Koja je svrha ovako dugotrajnog pravog postupka, koji bi mogao još mnogo godina trajati”?, prenosi ABC News.

Kazna do 175 godina zatvora

Assange se nalazi u strogom londonskom zatvoru Belmarsh od 2019., nakon što je odslužio kaznu jer je preskočio jamčevinu u prethodnom slučaju i proveo godine skriven od britanskog zakona u ekvadorskom veleposlanstvu. On čeka američki zahtjev za izručenjem kako bi se suočio sa suđenjem za odavanje američkih vojnih tajni u 2010. o ratovima u Iraku i Afganistanu. Bude li izručen Sjedinjenim Državama, prijeti mu kazna do 175 godina zatvora. Albanese je usporedio Assangeov postupak s postupkom prema Chelsea Manning, koja je isprva osuđena na 35 godina zatvora, ali nakon 7 godina joj je tadašnji predsjednik Barack Obama 2017. ublažio kaznu i oslobodio je zbog krađe tajnih dokumenata. Manning “sada može slobodno sudjelovati u američkom društvu”, rekao je Albanese.

Komentari

komentar

You may also like