Dotok plina kroz Sjeverni tok 1 je stabilan, ali u smanjenom obujmu

Protok ruskog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1, koji čini više od trećine ruskog izvoza plina u Europsku uniju, je stabilan, pokazuju podaci operatera, izvještava Al Jazeera.

Plinovod je ponovno počeo s radom nakon desetodnevnog prekida rada zbog održavanja. Berlin se bojao da plinovod ni nakon deset dana neće počet raditi. Izlazni tokovi prema Njemačkoj su na razini koja je bila i prije održavanja, što je 40 posto kapaciteta, prema tvrtki Nord Stream AG.

U srijedu je Europska komisija pozvala zemlje da smanje upotrebu plina za 15 posto u sljedećih sedam mjeseci kao preventivnu mjeru u slučaju da Rusija isključi opskrbu Europe. Ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao je umanjiti strahove, obećavši da će državna plinska tvrtka Gazprom ispuniti sve svoje ugovorne obveze. Njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov opet je zanijekao da Rusija koristi plin za političku ucjenu.

No, plinovod isporučuje samo 40% svog kapaciteta, a čelnik njemačkog mrežnog regulatora upozorio je da nastavak protoka plina nije znak da napetosti popuštaju. “Politička neizvjesnost i smanjenje od 60 posto od sredine lipnja nažalost ostaju”, napisao je Klaus Müller na Twitteru. Gazprom je prekinuo dotok plina kroz Sjeverni tok 1 prošlog mjeseca, okrivljujući zakašnjeli povratak – zbog sankcija – ključnog dijela opreme koji je servisiran u Kanadi. Vjeruje se da je turbina na putu natrag u Rusiju, ali je predsjednik Putin nedavno rekao da će se, ako se ne vrati ili bude u lošem stanju, opskrba morati dodatno smanjiti. Također je istaknuo da bi još jedan stroj uskoro trebao biti poslan na servis, prema ruskoj novinskoj agenciji TASS.

Komentari

komentar





You may also like