Doživotna kazna njemačkom ekstremnom desničaru za ubojstvo demokršćanskog političara

Njemački ekstremni desničar Stephan Ernst osuđen je u četvrtak u Frankfurtu na doživotnu zatvorsku kaznu s nemogućnošću prijevremenog puštanja na slobodu za ubojstvo demokršćanskog političara Waltera Luebckea.

„Sud Stephana Ernsta osuđuje na doživotnu zatvorsku kaznu s nemogućnošću puštanja na slobodu nakon 15 godina, zbog posebne težine djela“, stoji u objašnjenju Nadzemaljskog suda u Frankfurtu.

To znači da 47-godišnji optuženi ekstremni desničar ne može biti pušten na slobodu nakon 15 godina, koliko u Njemačkoj traje doživotna zatvorska kazna.

Sud smatra da je Ernst lokalnog političara Kršćansko-demokratske unije (CDU) Waltera Luebckea 2. lipnja 2019. ubio u njegovoj kući u blizini Kassela iz „radikalno desnih i rasističkih motiva“.

Luebcke se nalazio na udaru kritika krajnje desnih snaga zato što je 2015. aktivno branio izbjegličku politiku Angele Merkel.
On je 2015. izjavio kako oni kojima smeta izbjeglička politika Angele Merkel mogu napustiti Njemačku.

U svom obrazloženju presude sud navodi kako je Stephan Ernst od djetinjstva „čvrsto uvjeren“ u radikalno desne ideje. On je u prošlosti već bio u nekoliko navrata osuđivan zbog napada s radikalno desnom pozadinom, između ostalog i zbog napada nožem na jednog imama.

Drugi optuženi u procesu, Markus H., koji je prvooptuženom nabavio pištolj kojim je počinjeno ubojstvo, osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora zbog povrede zakona o posjedovanju oružja.

Markus H. je prvo bio optužen za sudjelovanje u ubojstvu.

Ubojstvo omiljenog demokršćanskog političara je 2019. izazvalo široku društvenu raspravu o dimenzijama terorizma s radikalno desnom pozadinom u Njemačkoj. Vlastima se predbacivalo da su se previše usrmjerili na terorizam s islamističkom i lijevo radikalnom pozadinom ignorirajući opasnost koja dolazi s krajnje desnog političkog spektra.

Komentari

komentar
You may also like