DR Kongo: Helikopter UN-a se srušio u području pod kontrolom pobunjenika

UN-ova mirovna misija u Demokratskoj Republici Kongo kaže da je izgubila kontakt s jednim od svojih helikoptera. Vojska Konga kaže da su pobunjenici na istoku zemlje oborili zrakoplov, prenosi DW.

Pobunjenici u istočnom dijelu Demokratske Republike Kongo (DRC) oborili su helikopter UN-a, priopćila je u utorak vojska Konga. Helikopter je pao na područje koje kontroliraju pobunjenici pokreta 23. ožujka (M23), rekao je u priopćenju general Sylvain Ekenge, glasnogovornik vojnog guvernera pokrajine Sjeverni Kivu.

UN-ova mirovna misija MONUSCO ranije je na Twitteru napisala da je izgubila kontakt s helikopterom, ali nisu ponudili više detalja. Vjeruje se da je najmanje šest pripadnika mirovnih snaga uz još dvije osobe bilo u letjelici kada je pala. Vojska Konga se u ofenzivi bori protiv pobunjenika M23 koji su zauzeli područje Rutshurua, blizu granice s Ugandom i Ruandom. Posljednjih nekoliko dana vodile su se teške borbe između vladinih trupa i pobunjenika u području oko 50 kilometara sjeveroistočno Gome, glavnog grada provincije Sjeverni Kivu. Vojska Konga tvrdi da su pobunjenici, podržani obrambenim snagama Ruande, preko vikenda “izveli upade i napadali položaje”. Danas su iz DR Konga rekli da su zarobili dva ruandska vojnika koji bili podrška M23. Ruanda je zanijekala umiješanost u bilo kakvo nasilje.

Interventna brigada snaga UN-a, koja se borila zajedno s vojskom Konga, porazila je M23 još 2013. godine. Od studenog, skupina se ponovno pojavila i optužena je za organiziranje nekoliko napada na vojna uporišta oko Rutshurua. Novi sukobi natjerali su oko 6000 civila da pobjegnu iz DRC-a u susjednu Ugandu.

Komentari

komentar





You may also like