Draghi otvorio G20 pohvalom povijesnog dogovora o korporativnom porezu

Skupina 20 vodećih industrijskih nacija (G20) počela je danas dvodnevni sastanak u Rimu s naglaskom na multilateralizmu (doktrina koja zagovara potpuno slobodnu trgovinu ) pri čemu je talijanski premijer pozdravio postizanje povijesnog sporazuma za pravedniji i učinkovitiji međunarodni porezni sustav, prenosi dpa.

Mario Draghi, premijer Italije, zemlje domaćina sastanka, pozvao je na veću međunarodnu suradnju u vrijeme kada jačaju protekcionizam i nacionalizam. “Multilateralizam je najbolji odgovor na probleme s kojima se danas suočavamo”, rekao je Draghi. “Na mnogo načina to je najbolji odgovor. Od pandemije i klimatskih promjena do pravednog i  pravičnog oporezivanja, djelovati samostalno jednostavno nije opcija”, domaćin sastanka.

Na sastanku nisu kineski vođa Xi Jinping, koji nije napustio Kinu od početka pandemije, kao ni ruski predsjednik Vladimir Putin. Obojica će sudjelovati videovezom. Skupina G20, koju čini devetnaest država i Europska unija, odgovorna je za 80 posto svjetskih emisija stakleničkih plinova. Gotovo trećina se odnosi na Kinu, piše Reuters.

Talijanski domaćin pozdravio je sporazum o globalnoj korporativnoj poreznoj reformi koju su ministri financija G20 dogovorili početkom listopada. “Postigli smo povijesni sporazum za pravedniji i učinkovitiji međunarodni porezni sustav”, rekao je Draghi svjetskim liderima u Rimu. Sporazumom se utvrđuje minimalni korporativni porez od 15 posto u cilju sprečavanja multinacionalnih firmi da kriju profit u poreznim oazama.

Draghi je istaknuo predanost cilju Svjetske zdravstvene organizacije o cijepljenju dvije trećine stanovništva planeta do sredine 2022. No pritom je kritizirao velike nejednakosti u pristupu cjepivima između bogatih i siromašnih. Oko 70 posto stanovništva bogatih zemalja primilo je barem jednu dozu, a u najsiromašnijima tek 3 posto, rekao je Draghi pa naglasio “Takve razlike su moralno neprihvatljive i usporavaju svjetski oporavak”.

G20 u Rimu počeo je dan prije UN-ova sastanka COP26 o klimi u Glasgowu uoči kojeg je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao da će borba za spas klime biti izgubljena ako se G20 ne uključi.
Prije sastanka rimska policija rastjerala je jutrošnji prosvjed klimatskih aktivista i blokirala cestu blizu ministarstva za okoliš kojom se prilazi mjestu održavanja skupa. Prosvjednici su izvikivali “Ako se ništa ne promijeni, blokirat ćemo grad”, navodi talijanska agencija Ansa.

Dva su prosvjeda predviđena danas predvečer na kojima se očekuje tisuće sudionika.

G20 tradicionalno počinje godišnji sastanka s fotografijom čelnika, no ove godine liječnici, medicinske sestre i drugo bolničko osoblje pridružilo im se na podiju i njima su političari zapljeskali.

 

Komentari

komentar
You may also like