Dramatično obraćanje naciji: Xi Jinping pozvao na „novi Dugi marš“ u trgovinskom ratu sa SAD-om

I dok američki predsjednik Donald Trump u svojim javnim nastupima po SAD-u, pripremajući se za izbore koji će se iduće godine održati u toj zemlji uzdiže borbeni duh Amerikanaca, govoreći kako će Kinu „staviti na mjesto“ i da SAD za to imaju snage, s druge strane Tihog oceana, u Kini, raste protuameričko raspoloženje i bojkot američkih proizvoda, a predsjednik Xi Jinping, koji nema nikakvih predizbornih briga, dodatno podiže borbeni duh nacije, svjestan moguće propasti trgovinskih pregovora sa SAD-om.

Tako sinoć medij South China Morning Post piše kako je kineski predsjednik Xi Jinping pozvao zemlju na novi Dugi marš i „počinjanje svega ispočetka“. Radi se o do sada najsnažnijem signalu o tome da je Peking odustao od nade za sklapanje trgovinskog sporazuma sa SAD-om u skoroj budućnosti,

Xi Jinping je boravio u posjetu regiji Jiangxi na jugo-istoku Kine, svojoj početnoj točci turneje zemljom nakon eskalacije trgovinskog rata s Washingtonom od prije dva tjedna. Simbolika je i više nego jasna: upravo u Jiangxiju kineska Crvena armija počela je svoj legendarni Dugi marš 1934.g. u vrijeme građanskog rata, kako bi izbjegla ofanzivu nadirućih vojnih snaga Kuomintanga. Povlačeći se prema sjeveru zemlje kroz najnepristupačnije predijele Kine, ona je prešla nevjerojatnih 12 500 kilometara u 370 dana. U maršu je sudjelovalo oko 130 tisuća boraca, a preživjelo ih je svega 10%, a svi su preživjeli smatrani herojima. Taj podvig vladajuća kineska Komunistička partija često spominje i kao simbol kineskoga jedinstva.

Potpuno je jasno kako je kineski čelnik dolaskom u Jiangxi želo pokrenuti i  ojačati novi duh domoljublja i zajedništva kineskog naroda zbog rastuće napetosti sa SAD-om, o čemu svjedoče i njegove riječi:

„Mi se nalazimo ovdje, na početnoj točci Velikoga marša, kako bi se podsjetili na vrijeme kada je Crvena armija počela svoj put. Sada mi počinjemo novi Veliki marš i mi moramo početi sve iz početka.“

Iako kineski vođa nije neposredno spominjao SAD,  njegove izjave ipak vrlo jasno predstavljaju signal da se kineska javnost poziva na pripremu za teška vremena zbog nastalih složenih vanjskopolitičkih odnosa. Trgovinski rat sa SAD-om ove godine može smanjiti gospodarski rast Kine za 1%, izjavio je prošli tjedan Wang Yang,  jedan od sedmorice članova Stalnog vijeća Politbiroa CK KPK.





Ovdje možemo dodati kako je kineski čelnik dan ranije u toj regiji posjetio veliki industrijski pogon za proizvodnju rijetkih metala (koji se izvoze i u SAD!) „JL MAG Rare-Earth Co.“, pa je taj posjet također shvaćen kako upozorenje Washingtonu da Kina može obustaviti njihov izvoz, što je jedan od „triju aseva u rukavu“ koji Kini stoje na raspolaganju kao krajnje mjere u trgovinskom ratu s Amerikom, i koje mogu nanesti veliki udar po ekonomiju te zemlje. O tim mjerama više u našim idućim vijestima.

Ali iz svega ovoga, uključno (i prije svega zbog) i u petak pokrenutog američkog „rata“ protiv Huaweia, pa jučerašnjeg iznenadnog davanje Huaweiu „deadline“ roka od 90 dana za nastavak poslovanja na američkom tržištu, ipak smo skloni još uvijek tvrditi kako se ovdje radi samo o kulminaciji psihološkog rata i vrhuncu pritisaka (prije svega od strane Washingtona, kojemu je Huawei, barem kako on smatra, idealna poluga za ostvarenje svojih ciljeva u budućem trgovinskom sporazumu) prije konačnog potpisivanja trgovinskog sporazuma. Jer ti pregovori nisu službeno završeni tj. označeni kao propali, već nakon neuspjeha posljednjeg pregovaračkog kruga u Washingtonu jedino nije dogovoren datum i mjesto održavanja novih.

Osim toga, jučer je Huawei u Londonu održao veliku javnu promociju svojih novih mobilnih uređaja, iako su samo dan ranije, nakon odluke Googla i drugih američkih IT kompanija o prekidu suradnje s kineskim IT divom, mnogi analitičari to smatrali i početkom „sahrane“ Huaweia na zapadnom tržištu u cjelini. Dakle, „igre“ sigurno još nisu završile! Kina vremena i „aseva u rukavu“ ima ali je jasno kako ne želi trgovinski rat s Amerikom, a Trumpu se žuri iako se prikazuje ravnodušnim, štoviše, samouvjerenim u svojim protukineskim potezima. Dakle, logika ukazuje kako se neki kompromisi moraju dogoditi, iako sada obje strane jačaju borbeni duh i odašilju signale onoj drugoj da odstupiti od svojih stavova (i zahtjeva) neće. Samo je pitanje vremena koliko će ta „dječja napuhanost“ trajati i kada će se glave ohladiti, shvaćajući kako trgovinski rat ne može donijeti ništa dobro niti jednoj od njih, ma tko da se na kraju smatrao pobjednikom. Jer u stvarnosti pobjednika nema! Osim toga, okoristiti se njime itekako mogu i neki drugi globalni igrači.





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like