Drastično povećanje vojnog proračuna Japana zbog jačanja Kine- prijedlog vodeće stranke

Japanska stranka koja ima većinu u parlamentu Liberalna demokratska stranka (LDP) objavila je nacrt u kojem se predlaže “drastično” povećanje vojnog proračuna uslijed sve većih napetosti s Kinom, piše Japan Today

Prema Štokholmskom međunarodnom institutu za mirovna istraživanja (SIPRI) japanski vojni proračun već dugo iznosi oko 1% državnog BDP-a. U 2020. protrošili su 49 milijarde $, što je oko 0.9% japanskog BDP-a.

Istovremeno, kineski vojni proračun se od 2000. povećao deset puta (1000% povećanje) i sada Kina izdvaja četiri puta više za vojsku nego Japan, piše u nacrtu prijedloga LDP.

Taku Otsuka, voditelj tima koji predlaže povećanje, rekao je: “Moramo imati proračun koji je prikladan trenutnom stanju. Japan je u poziciji da treba biti predvodnik sigurnosti u području svijeta gdje sigurnost najbrže opada.”

Japanski ministar obrane Nobuo Kishi bio je nešto specifičniji za Nikkei, pa je rekao da bi trebalo uložiti u svemirsko ratovanje, cyber ratovanje i elektromagnetsko oružje. Osim toga, kazao je kako nije dovoljno ulagati u samu proturaketnu obranu, već je najavio širenje arsenala dalekometnih raketnih sustava.

Komentari

komentar





You may also like