Dron Bayraktar TB2 za čiju kupnju su donirali Litvanci, putuje za Ukrajinu

Ministar obrane Litve podijelio je fotografiju turske bespilotne letjelice Bayraktar TB2 koja je trebala biti kupljena od sredstava prikupljenih od strane Litvanaca za Ukrajinu.

“Posljednji sati Bayraktar ‘Vanagas’ u Litvi”, napisao je uz fotografiju ministar Arvydas Anusauskas na Twitteru i dodao: “Uskoro će biti isporučen u Ukrajinu”. Fotografija koju je objavio je naslovna fotografija ovog članka. Stotine Litvanaca pridonijelo je prikupljanju sredstava, a bilo je potrebno 5 milijuna eura za letjelicu bez posade Bayraktar TB2, piše Al Jazeera. Potreban novac je prikupljen je u tri i pol dana. No, drugi mediji nude ponešto drugačije informacije. Litvanska televizijska kuća Laisves TV tvrdi da je prikupljeno 6 milijuna eura za kupnju drona od turskog proizvođača Baykara, koji je kasnije odlučio donirati dron i ne naplatiti prodaju. Litavska vlada rekla je da će prikupljena sredstva ići za naoružavanje drona i za humanitarnu pomoći u Ukrajini. Dron je predstavljen na vojnom aerodromu u blizini grada Siauliaija na sjeveru Litve, piše BBC.

Ukrajina je kupila više od 20 bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 od turske tvrtke Baykar posljednjih godina i naručila još 16 komada 27. siječnja. Ta je serija isporučena početkom ožujka.

Komentari

komentar

You may also like