Pojačani napadi na američke baze i konvoje u Iraku na obljetnicu ubojstva Soleimanija

Prema iračkom Sabereen News danas je izveden napad s nekoliko bespilotnih letjelica napunjenih eksplozivom na američku vojnu bazu. Napadnute su spavaonice i skladište projektila. S druge strane,  AFP je citirao dužnosnika američke koalicije koji tvrdi da je spriječen napad dva drona na bazu Ain al-Assad i da je napad bio neuspješan.

Irački mediji također su izvijestili da su dva američka vojna logistička konvoja gađana jutros u Bagdadu i Samawah. Također, u ponedjeljak su se pojavila izvješća da su dvije bespilotne letjelice gađale američku bazu Victory u zračnoj luci Bagdad. Napadi su uslijedili u trenutku dok milijuni ljudi u Iranu i Iraku obilježavaju drugu godišnjicu ubojstva “mučenika”: glavnog iranskog vojnog zapovjednika, general-pukovnika Qassema Soleimanija.

General Soleimani, zapovjednik snaga Quds iranskog Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC), i Abu Mahdi al-Muhandis, zamjenik čelnika iračkih jedinica za narodnu mobilizaciju (PMU) ubijeni su zajedno sa svojim suputnicima u napadu dronom SAD-a koji je odobrio bivši predsjednik Donald Trump u blizini međunarodne zračne luke Bagdad 3. siječnja 2020. Bili su vrlo popularni zbog ključne uloge u sukobima sa skupinom ISIS, posebice u Iraku i Siriji. Vojno djelovanje tog iranskog generala nije odgovaralo Washingtonu. General Soleimani ubijen je dok je bio u Bagdadu na službenom pozivu iračke vlade. Dva dana nakon napada, irački zastupnici odobrili su nacrt zakona koji zahtijeva od vlade da zabrani prisutnost svih stranih vojnih snaga predvođenih SAD-om u toj zemlji.

Koalicija je službeno završila svoju borbenu misiju u Iraku krajem 2021., ali američke trupe ostaju u Iraku kako bi, navodno, savjetovale, obučavale i pomagale iračkim sigurnosnim snagama protiv ISIL-a, uključujući pružanje zračne potpore i vojne pomoći.

Komentari

komentar





You may also like