Druga skupina trgovačkih brodova isplovila iz Ukrajine; Prvi strani brod uplovio u Ukrajinu

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov kaže da je druga karavana brodova s ​​ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima isplovila iz ukrajinskih crnomorskih luka danas u sklopu dogovora o deblokadi ukrajinskog morskog izvoza.  Preko Twittera je napisao da su četiri broda: Mustafa Necati, Star Helena, Glory i Riva Wind, natovarena s gotovo 170 000 tona žitarica isplovila. Prva četiri broda napustila su Ukrajinu prošlog tjedna prema okvirnom sporazumu koji su potpisale Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjeni narodi.

Obnavljanje izvoza žitarica nadzire Zajednički koordinacijski centar (JCC) u Istanbulu, u kojem rade rusko, ukrajinsko, tursko i osoblje Ujedinjenih naroda. Ideja iza inspekcija je da se ne dozvoli uvoz oružja u Ukrajinu.

Oleksandr Kubrakov, ukrajinski ministar infrastrukture, kaže da je brod pod stranom zastavom stigao u Ukrajinu u subotu prvi put od početka rata u veljači i da će biti natovaren žitom. Kubrakov je rekao da je brod za generalni teret “Fulmar S” pod zastavom Barbadosa već usidren u ukrajinskoj luci Čornomorsk. “Činimo sve što je moguće kako bismo osigurali da naše luke mogu primiti više brodova. Konkretno, planiramo u dva tjedna dosegnuti razinu od najmanje tri do pet plovila dnevno”, napisao je na Facebooku. Ukrajina na kraju namjerava isporučiti tri milijuna tona mjesečno iz svojih crnomorskih luka, napisao je. Otprilike 20 milijuna tona žitarica iz prošlogodišnjih usjeva još uvijek je zaglavljeno u zemlji.

Komentari

komentar

You may also like