Drugi dan summita EU: Kina, Velika Britanija, Navalny

Na jučerašnjem, drugom i završnom danu summita na vrhu EU, na dnevnom su se redu našla pitanja odnosa s Kinom, problemima u pregovorima s Velikom Britanijom i nezaobilazni – Asleksey Navalni i njegovo trovanje novičokom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel po završetku summita govorila je o zahtjevima EU u odnosu na Kinu. Smatra kako se investicijski sporazumi moraju sklapati po uzajamno važećim pravilima jer su kineske barijere za europske tvrtke, koje žele investirati u Kinu još uvijek previsoke. Europske tvrtke moraju imati ona ista prava za investicije u Kinu, kao i kineske u EU. Merkel je tim povodom izjavila slijedeće: „Ako kineska strana ne osigura pristup na tržište u određenim sferama, to će, bezuvjetno, značiti kako će pristup europskim tržištima također biti više ograničen i za nju.“

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, izjavio je kako je cilj EU čvrsta suradnja s Pekingom, prije svega za rješenje velikih globalnih problema, poput pandemije koronavirusa i klimatskih promjena. Kazao je kako EU teži osloboditi sve potencijale europskog tržišta jer vjeruje u slobodno tržište, da je ono čvršće i ima bolje mogućnosti za realizaciju svih svojih potencijala u strateškim sektorima. Kazao je kako će se vođe EU sastati u Berlinu 16. studenog, kako bi još jednom razmotrili odnos s Kinom. Taj neformalni susret proći će bez sudjelovanja Kine, izjavio je Michel.

Ovdje bismo naglasili kako će u to vrijeme već biti poznato tko će biti novi (ili stari) predsjednik SAD-a u iduće četiri godine, a što sigurno nije nevažno s obzirom kako dvojica protukandidata – Trump i Biden – imaju različita mišljenja o Kini i o daljnjoj suradnji s istom.

Michel se osvrnuo i na pregovore o budućim odnosima s Velikom Britanijom koji su upali u poteškoće. To će pitanje biti u središtu pozornosti na summitu EU koji se održava za dva tjedna, kazao je, i dodao, kako je stav svih 27 zemalja članica Unije jednoglasan u smislu važnosti poštivanja uvjeta iz sporazuma o završetku članstva te zemlje u EU.

Vrlo zanimljivo pitanje postavljeno je Michelu oko toga, ugrožava li usvajanje dogovorenog fonda za oporavak EU u iznosu od 750 milijardi eura „problem vladavine zakona“, jer su se uoči sumita u medijima pojavile vijesti kako bi Mađarska i Poljska mogle blokirati njegovo donošenje zbog pritiska koji se na njih vrši za priznanje vladavine europskog prava nad nacionalnim? Michel je odgovorio kako se je to pitanje na summitu samo kratko razmotreno. Ali pitanje vladavine prava vrlo je važno za budućnost Europe i krajnje je važno da nacionalni parlamenti čim prije ratificiraju fond za nadoknadu šteta od pandemije koronavirusa, kazao je Michel.





S druge strane predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je kako je Europskoj uniji važno sklopiti trgovinski sporazum s Velikom Britanijom, „ali ne pod svaku cijenu“. Kazala je, kako neovisno o nevelikom napretku, glavna pitanja – poput jednakih uvjeta konkurencije i problemi oko ribolovstva, još uvijek ostaju otvorena. Izjavila je i kako je u subotu razgovarala s britanskim premijerom Borisom Johnsonom i da su se dogovorili o ubrzanju pregovora.

 

 





Komentari

komentar

You may also like