Drugi tanker s američkim LNG-em stiže u terminal u Omišlju

Nakon što su u veljači polarne hladnoće okovale Teksas i blokirale američki izvoz ukapljenog plina (LNG), on se u ožujku ne samo oporavio, već i dosegao rekordno visoku razinu. 

U prosjeku, svaki dan tri tankera s plinom napuste tamošnje terminale i otpravljaju se više ne samo u Aziju, gdje su se u siječnju postizale enormno visoke cijene zbog vrlo hladne zime i povećane potrošnje uzrokovane njome, kao i post-pandemijskim gospodarskim oporavkom Kine, već i u Europu.

Na putu prema Starom kontinentu trenutačno se nalazi 10 tankera s ukupno 1 milijardu m3 američkog plina, a jedan od njih – Patris, danas bi trebao uploviti i u hrvatski LNG terminal u Omišlju, na otoku Krku, koji će plin dopremiti iz američkog Freeporta – po drugi put od početka rada tog terminala s početkom siječnja ove godine. To proizlazi iz podataka koje je objavio navigacijski portal Marinetrafic.

Među primateljicama američkog plina, osim Hrvatske bit će i Turska, čijem će terminalu Marmara Ereglisi u Mramornom moru 100 milijuna m3 plina isporučiti tanker Qogir. Ove je zime Turska uvezla malo ukapljenog plina, značajno povećavajući opskrbu gorivom iz Rusije kroz plinovod Turski tok. Te su isporuke, prema podacima Gazproma, u dva i pol mjeseca ove godine porasle za čak 80%.

Kako navodi američki Bloomberg, „opskrba plinom izvoznih terminala u Sjedinjenim Državama srušila je još jedan rekord i približava se 340 milijuna m3 plina dnevno. Prema riječima njihovog komentatora po pitanju energetike Stefana Stapzinskog, novi projekti već dostižu svoj maksimum i zato se „izvoz vjerojatno neće još više povećati“. Novi iskorak u tom smislu, kaže on dalje, „napravit će se kasnije ove godine kada se pokrene terminal Calcasieu Pass”

Komentari

komentar





You may also like