Države G7 u zajedničkoj objavi optužile Iran za napad na tanker

Ministri vanjskih poslova država grupe G7 (Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Američkih Država) u petak su zajednički osudili prošlotjedni napad na tanker za prijevoz nafte u Omanskom zaljevu.

MV Mercer Street napadnut je 29. srpnja u blizini obale Omana pri čemu su poginule dvije osobe, rumunjski i britanski državljanin.

“Osuđujemo nezakoniti napad na komercijalno plovilo”, rekli su ministri vanjskih poslova u zajedničkom priopćenju. “Ovo je bio namjeran i ciljani napad i jasno kršenje međunarodnog prava”, dodali su. “Svi dostupni dokazi jasno ukazuju na Iran. Nema opravdanja za ovaj napad”.

“Ponašanje Irana, podrška proxy snagama i nedržavnim naoružanim akterima, ugrožava međunarodni mir i sigurnost. Pozivamo Iran da prekine sve aktivnosti koje nisu u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a”, navodi se u priopćenju.

Iz SAD-a su kao jedan od dokaza priložili fotografije navodnih prikupljenih dijelova dronova. Dijelovi krila i nekih unutrašnjih komponenti sugeriraju da je riječ o iranskim dronovima, tvrde stručnjaci za bespilotne letjelice s američkog nosača USS Ronald Reagan koji je ispratio do luke oštećeni tanker. Osim toga, tvrde da pozicija na kojoj je tanker napadnut odgovara udaljenosti koju su mogli od iranske obale prijeći tzv. samoubilački dronovi koji putuju samo jednosmjerno, prenosi Reuters.

Američka vojska tvrdi da je poslala sakupljene ostatke dronova na daljnju laboratorijsku analizu.





Iako su UK, SAD i Izrael za napad vrlo brzo optužile Teheran, nisu dobili hitru podršku u osudi od cijele skupine G7. Japan je dugo oklijevao hoće li se pridružiti izjavi, doznaje Axios. Japan je posustao pod pritiskom SAD-a tek nakon nekoliko dana i to nakon poziva američkog državnog tajnika Antony Blinkena japanskom ministru vanjskih poslova Toshimitsu Motegi. Razlog jest što Japan i Iran imaju djelomično partnerske odnose već 70 godina, bazirane na trgovini elektronike i nafte. Ipak, Japan je značajno prestao uvoziti iransku naftu nakon uvođenja američkih sankcija Teheranu. Japan se našao u poziciji medijatora između dvije partnerske države, a japanski diplomatski vrh je više puta pokušao posredovati između Irana i SAD-a i utjecati na obje države. Tadašnji premijer Japana, Shinzo Abe, čak je i putovao u Teheran 2019.

Iran je porekao da je umiješan i da Izraelu nije prvi puta da “neosnovano optužuje”.

Komentari

komentar





You may also like