Države G7 zatražile od Bjelorusije oslobađanje uhićenog novinara

Ministri vanjskih poslova država G7 (Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Države) i čelnici EU danas su zatražili “trenutačno i bezuvjetno oslobađanje” Romana Protaševiča (26) i njegove djevojke, piše .

Protaševič je uhićen nakon što je sletio u Minsk putničkim zrakoplovom Ryanaira koji je letio za Vilnius, ali bio je presreten od strane bjeloruskog MIG-29, a pilotu je naređeno da promjeni putanju zbog navodne dojave o bombi. Bomba nikada nije pronađena, a Vilnius je bio bliži za sletjeti, nego Minsk u momentu susreta dvaju zrakoplova.

Protaševič, rođen u Bjelorusiji, živi u Poljskoj i Litvi odakle piše, među ostalim, i o prosvjedima protiv bjeloruske vlade i namještanju izbora. Bjeloruski KGB ga je označio kao “terorista”, a sada je optužen za poticanje masovnih nereda i organizaciju protesta.

Incident u kojem je Bjeloruski MIG-29 presreo i naredio putničkom zrakoplovu slijetanje u Minsk zbog bombe koja nije pronađena, čelnici G7 su opisali kao “tešku povredu zakona civilnog zrakoplovstva”, ” ozbiljan napad na medijske slobode” i “ugrožavanje sigurnosti putnika”

“Pozivamo Međunarodnu organizaciju civilnog zrakoplovstva (ICAO) da se hitno izjasni o kršenju pravila i standarda”- piše u zajedničkoj izjavi ministara.“Udvostručit ćemo napore, posebno u vezi uvođenjem novih sankcija kako bi bjeloruske vlasti odgovarale za svoje poteze”, najavili su predstavnici G7.

Komentari

komentar





You may also like