Državni službenici u Hong Kongu morat će potpisati “zakletvu vjernosti” da bi napredovali?

Svi državni službenici u Hong Kongu, njih ukupno 180 tisuća, upozoreni su da će potpisivanje “zakletve vjernosti” mini ustavu Hong Konga biti, “u najmanju ruku”, povezano s napredovanjima, objavio je South China Morning Post.

Vlada priprema izjavu lojalnosti koju bi trebali potpisati državni službenici, rekao je u četvrtak tajnik za državne službe Hong Konga, Patrick Nip Tak-kuen.

“Izostanak tog koraka je vrlo ozbiljna stvar”, rekao je Nip, referirajući se na posljedice nepotpisivanja zakletve.

“Zašto ne mogu napraviti tako bazičnu stvar? Menadžent će to naravno morati razmotriti. U najmanju ruku, to će utjecati na napredovanje”, dodao je.

Podsjetimo Peking je krajem lipnja nametnuo Hong Kongu zakon o nacionalnoj sigurnosti kojim su predviđene oštre kazne za subverziju, odcjepljenje, terorizam itd. Kritičari navode da Peking koristi te odredbe kako bi ušutkao oporbu u Hong Kongu, koji bi trebao imati veliku autonomiju po načelu o “jednoj zemlji i dva sustava”. Prošle godine pokrenuti su masovni i dugotrajni prosvjedi u Hong Kongu zbog predloženog zakona o izručenju Kini, po kojemu bi se osobama iz Hong Konga moglo suditi u ostatku Kine. Naposljetku su vlasti odustale od tog zakona.

Svi prodemokratski zastupnici Zakonodavnog vijeća Hong Konga ovoga su mjeseca podnijeli ostavku, nakon što su vlasti smijenile iz skupštine četiri prodemokratska zastupnika sukladno odredbi po kojoj se mogu smijeniti zastupnici koji nisu lojalni Kini.
Komentari

komentar

You may also like