Državni tajnik Rex Tillerson posjetit će Rusiju

Prema informacijama britanskog Reutersa, koji se poziva na izvore u američkoj diplomaciji, američki državni tajnik Rex Tillerson može 12. travnja posjetiti Moskvu, a pripreme za susret s ruskim državnim vrhom već su u tijeku. Istu informaciju objavila je i ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se na američki State Department, navevši, kako će Tillerson u travnju sudjelovati na sastanku G7 u Italiji, nakon čega će otputovati u Rusiju.

Reuters je također izjavio, kako je poznato da Rex Tillerson neće sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova NATO saveza, koji će se održati 5.i 6. travnja, a umjesto toga sudjelovat će na sastanku američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog čelnika Xi Jinpinga na Floridi, 6. i 7. travnja. Službeno ta informacija još nije potvrđena.

Državni tajnik Rex Tillerson do sada se jednom sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, u Bonnu, 16. veljače. Tada su obojica svoj susret označili „produktivnim“, a razmatrali su teme oko kojih dvije države mogu surađivati.

Što se tiče Kine, prije nekoliko dana američki državni tajnik je u sklopu svoje azijske turneje boravio u  Pekingu. Pa iako napetosti između dviju zemalja rastu zbog krize na Korejskom poluotoku ali i početka razmještaja američkog PRO sustava u Južnoj Koreji, obje strane su izjavile kako postoje mogućnosti da kroz međusobne razgovore i razumijevanjee dvije države uspostave harmonične, čvrste i uzajamno korisne odnose.

Čini se kako globalni preustroj svijeta, čiji se obrisi u praksi tj. na terenu (odnosno – najvažnijim svjetskim kriznim žarištima) već iscrtavaju, izdiže iz sfere vojnog pokazivanja moći (što će, naravno, još dugo trajati) i na političko-diplomatsku razinu. Jer razgovori, ma koliko  teški bili, u postojećim uvjetima jedino su razumno riješenje. 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like