Dužnosnik Pentagona: Rusija nastoji iscrpiti ukrajinsku protuzračnu obranu

Pojačani ruski raketni napadi u Ukrajini djelomično su osmišljeni i zato da bi se iscrpila protuzračna obrana Kijeva i da bi Rusija konačno ostvarila dominaciju nad ukrajinskim zračnim prostorom, rekao je u subotu visoki dužnosnik Pentagona, prenosi Reuters.

Rusija je prošli tjedan raketirala gradove diljem Ukrajine u sklopu jedne od najžešćih serija raketnih napada otkako je Moskva započela invaziju prije gotovo devet mjeseci.

Ukrajina tvrdi da su ruski napadi onesposobili gotovo polovicu ukrajinskoga energetskog sustava, što, s obzirom na dolazak zime ukazuje na potencijalnu humanitarnu katastrofu.

Colin Kahl, glavni politički savjetnik Pentagona upozorava kako se Moskva istodobno nada da će iscrpiti ukrajinsku protuzračnu obranu koja je dosad sprečavala rusku vojsku u nastojanju da uspostavi dominaciju nad ukrajinskim zračnim prostorom. “Oni doista pokušavaju nadvladati i iscrpiti ukrajinske sustave protuzračne obrane”, rekao je Kahl novinarima tijekom putovanja po Bliskom istoku. “Znamo što je ruska teorija pobjede i predani smo tome da osiguramo da to neće uspjeti. Osigurat ćemo da Ukrajinci dobiju ono što im je potrebno kako bi svoju protuzračnu obranu održali održivom.”

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, zapadni vojni stručnjaci uvelike su očekivali da će ruska vojska pokušati odmah uništiti ukrajinske zračne snage i protuzračnu obranu jer je to ključan element moderne vojne strategije, koji omogućuje bolju potporu kopnenim snagama. No ukrajinska je vojska ruskim zrakoplovima zaprijetila raketama zemlja-zrak i ostalim sustavima protuzračne obrane, a nebo iznad Ukrajine i dan danas ostaje sporno. Taj rani ruski vojni neuspjeh bio je ključan razlog ruskih problema u Ukrajini. Rusija nastavlja svoju neuspješnu invaziju bez obzira na goleme ljudske gubitke i gubitak vojne opreme.

Kahl je kazao kako “vjeruje da je Ruse najviše iznenadilo to u koliko je mjeri ukrajinska protuzračna obrana bila snažna o samog početka sukoba”. “Velikim dijelom to je rezultat domišljatosti i mudrosti samih Ukrajinaca pri upravljanju sustavom protuzračne obrane, ali i činjenice da su im Sjedinjene Države i ostale zemlje saveznice pružile golemu potporu”, istaknuo je.

Američki ministar obrane Lloyd Austin prošlog je tjedna istaknuo važnost isporuka sustava protuzračne obrane Ukrajini. Naglasio je da saveznici Ukrajine isporučuju sve što mogu, od naslijeđenih sustava iz sovjetske ere do modernijih, zapadnih. Za Sjedinjene Države to uključuje slanje novih protuzračnih obrambenih sustava NASAMS za koje Pentagon tvrdi da su do sada imali 100% stopu uspješnosti u presretanju ruskih projektila u Ukrajini. Sjedinjene Države su Ukrajini dostavile više od 1400 protuzračnih sustava Stinger zajedno s protutopničkim radarima i radarima za zračni nadzor.

Medij: Američki ‘Bog rata’ HIMARS spreman je formirati istočni štit NATO-a protiv Rusije

 

Komentari

komentar

You may also like