Dva dana “iskrenih i detaljnih razgovora” između vojnih zapovjednika Kine i SAD-a

Kineski i američki vojni dužnosnici održali su ovog tjedna “iskrene i detaljne” razgovore o nizu pitanja obrane, izjavili su jučer iz Pentagona, dok se ove dvije zemlje bore oko svojih konkurentskih interesa u indo-pacifičkoj regiji, prenosi AA.

Michael Chase iz američkog zapovjedništva za pitanja Kine održao je u utorak i srijedu video konferencijom sastanke s kineskim general -bojnikom Huang Xuepingom, navodi se u priopćenju Pentagona. “Tijekom razgovora dvije su strane vodile iskrenu, dubinsku i otvorenu raspravu o nizu pitanja koja utječu na obrambeni odnos SAD-a i NR Kine”, navodi se u priopćenju. Što je točno dogovoreno i o čemu se konkretno pričalo nije navela ni američka ni kineska strana.

“Obje strane potvrdile su konsenzus o tome da komunikacijski kanali ostanu otvoreni”, navodi se. Pregovori su vođeni dva tjedna nakon što su SAD, UK i Australija potpisale sigurnosni pakt koji će Australiji pružiti podmornice na nuklearni pogon, što je Peking osudio. Pakt, poznat kao AUKUS, odgovor je zapadnih saveznika da spriječe kinesku hegemoniju u jugoistočnoj Aziji, Južnom kineskom moru i šire.

Pentagon je rekao da je tijekom razgovora s Kinom “američka strana jasno dala do znanja da neće odustati od podrške našim saveznicima i partnerima u indo-pacifičkoj regiji”. Ovo je bila 16. runda razgovora, poznata kao razgovori o koordinaciji obrambene politike SAD-a i NR Kine. Posljednji krug ovih razgovora je održan za vrijeme vlasti bivšeg predsjednika Donalda Trumpa početkom 2020.

Komentari

komentar





You may also like