Dva iranska vojna broda prolaze kroz La Manche

Iranska fregata IRINS Sahand i iranski preuređeni bivši tanker IRINS Makran blizu su kanala La Manche (ili Engleski kanal) koji dijeli Englesku i Francusku. Pokazuju to satelitske snimke koje je objavila USNI News, vijesti Američkog pomorskog instituta.

Iako iz Teherana nisu htjeli odgovoriti kamo idu brodovi, gotovo sigurno su se zaputili u Baltičko more gdje će sudjelovati u paradi u moru ispred Sankt Peterburg povodom 325-te obljetnice ruske mornarice koja se održava 25.7. Iran i Rusija su u savezničkim odnosima.

Za očekivati je da će kroz kanal proći danas ili sutra tijekom dana. Svakako će iranski brodovi biti pod “budnim okom” UK i Francuske tijekom ovog tranzita. Ovaj kanal je jedan od najprometnijih morskih prolaza i dio je međunarodnih voda. Prema UN-ovoj Konvenciji o pravu mora (UNCLOS) strani ratni brodovi smiju prolaziti kanalom. Ipak, ako nisu dio NATO saveza, vjerojatno je da će engleski patrolni brodovi ili avioni “ispratiti” strane brodove. Kraljevska mornarica više ne zahtijeva da strani ratni brodovi formalno pozdrave kraljevsku zastavu prilikom prolaska što je bio slučaj u kolonijalnom dobu i što je bio jedan od uzroka rata s Nizozemskom.

Dva iranska broda su napustila matični Iran početkom travnja. Iz Pentagona su tada otkrili kako vjeruju da brodovi prenose oružje i rafiniranu naftu za Venecuelu, navodi Politico. Satelitske snimke Maxara tada su otkrile da IRINS Makran na palubi prenosi 7 brzih patrolnih brodova. Nakon pristizanja u Venecuelu, brodovi su se opet zaputili s druge strane Atlantika, gdje su u Senegalu stajali u luci tjedan dana.

Komentari

komentar





You may also like