Dva NATO broda koja su sudjelovala u provokacijskim akcijama napustila Crno more

Britanski razarač Defender i nizozemska fregata Evertsen, koje su, prema ruskoj strani, provodile provokativne radnje, napustile su akvatorij Crnog mora, javljaju ruski  mediji. Prvi brod je u srijedu, prošloga tjedna, ušao u teritorijalne vode Rusije ispred obale Krima, dok se drugi pokušao približiti tjesnacu Kerč koji povezuje Crno i Azovsko more i iznad kojeg se nalazi krimski most koji spaja rusko kopno s tim poluotokom koji je inače kopnom vezan uz Ukrajinu. Oba su broda vraćena nakon podizanja zrakoplova ruske Crnomorske flote.

Vijest potvrđuju i pojedini turski izvori koji navode da su spomenuti brodovi prošli kroz Bospor prema Sredozemlju, o čemu su objavili i fotografije.

Time su Defender i Evertsen napustili Crno more i prije završetka vojne vježbe Sea Breeze 21, koja se odvija u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora i na kojima sudjeluju 32 ratna broda, 40 zrakoplova, 5.000 vojnika i 18 specijalnih i ronilačkih postrojbi iz 17 zemalja članica NATO saveza, kao i 15 zemalja-partnera. Vježbe će trajati do 10. srpnja.

 

Komentari

komentar
You may also like