Dva projektila pala pored američke ambasade u Bagdadu

Najmanje dvije rakete pale su unutar ograđene i utvrđene “zelene zone” u glavnom gradu Iraka, Bagdadu, prenosi AA. “Zelena zona” je najzaštićeniji dio Bagdada, a tamo se nalaze diplomati i ambasade.

“Raketa katjuša je pala u blizini američke ambasade u zelenoj zoni u Bagdadu, ali nema izvješća o ranjenima”- kazao je policijski službenik i zamolio za anonimnost, a prenosi AA. Tvrdi da je oštećeno nekoliko vozila te da je u “zelenu zonu” pala još jedna raketa, ali da nema oštećenja.

Katjuša (ili kaćuša) je kolokvijalni naziv za sovjetski višecijevni raketni bacači montiran na vozilo. Izumljen je i koristio se u 2. svj. ratu (verzija BM-13), ali doživio je brojne inačice i nadogradnje (BM-8, BM-31, BM-27, BM-21 Grad…), a naziv se kolokvijalno koristi i za kasnija sovjetska oružja sličnog tipa.

Napad na ambasadu se dogodio samo tri dana nakon što su se američka i iračka delegacija dogovorili o povlačenju američke vojske iz Iraka do 31. 12. ove godine. Napadi da snage američke koalicije sve su češći, a intenzivirali su se nakon ubojstva dronom iranskog generala Qasem Soleimanija početkom prošle godine.

Iako niti jedna skupina nije preuzela odgovornost, Washington za sve slične napade okrivljuje šijitske militante koje podržava Iran.

Komentari

komentar

You may also like