Dvije eksplozije blizu aerodroma u Kabulu!

Jutros je zamjenik britanskog ministra obrane najavio vrlo vjerojatne terorističke napade na aerodrom u Kabulu u roku od “nekoliko sati”. Bio je pravu.

Dogodile su se dvije prilično jake eksplozije. Prva je blizu ulaza u sami kompleks aerodroma, kod tzv. Abbey ulaza. Druga eksplozija dogodila se nekoliko stotina metara dalje, kod hotela Baron.

Glasnogovornik Pentagona, John Kirby, na Twitteru je napisao iduće: “Možemo potvrditi da je eksplozija na Abbey Gateu bila rezultat složenog napada koji je rezultirao brojnim američkim i civilnim žrtvama. Također možemo potvrditi barem još jednu eksploziju u hotelu Baron ili blizu njega, nedaleko od Abbey Gatea. Nastavit ćemo ažurirati informacije”.

Riječ je o dva napada bombaša samoubojica, a mrtvih je najmanje 13 ljudi, tvrde iz ruskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi AP. Nakon prve eksplozije, mogli su se čuti pucnjevi. Dio ozlijeđenih je čekao u redu svoje vize.

Glasnogovornik talibana rekao je Reutersu da je u napadu poginulo najmanje 13 ljudi, svi izvan zračne luke, uključujući djecu, a ozlijeđeno je mnogo drugih. Talibani koji su osiguravali aerodrom su među ozlijeđenima.

Zamjenik britanskog ministra obrane najavio je da će napad izvršiti pripadnici Islamske države (IS). Također, Biden je ranije ovog tjedna kazao kako svakim danom šansa za teroristički napad od strane ISIS-K (podružnice IS-a u Afganistanu) raste, ali je i rekao kako pripadnici IS-a i talibani nisu saveznici. To sugerira i činjenica da su u napadu ozlijeđeni talibani, kao i tvrdnja talibana da su prvi upozorili Zapad da je moguć teroristički napad na aerodrom. Niti jedna skupina još nije preuzela odgovornost za napad, ali okolnosti najavljenog terorističkog napada su pomalo neobične.





Prisjetimo se da je Biden najavio potpuno povlačenje do kraja ovog mjeseca.

Komentari

komentar





You may also like