Dvije milijarde ljudi moglo bi ostati bez vode zbog klimatsklih promjena: izvješće UNDP

Lanac planina Himalaje i Hindukuša mogao bi ostati bez dvije trećina leda do 2100., što će izazvati nestašicu vode i hrane u gusto naseljenom dijelu svijeta gdje žive dvije milijarde ljudi. Naime, led iz ovih planinskih lanaca bitan je za izvore nekih od najvećih rijeka svijeta o kojima ovise stanovnici južne i istočne Azije, piše u istraživanje Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Istraživanja već govore o nagloj promjeni velikih glečera što je već počelo utjecati na poljoprivredu, stočarstvo, hidroelektrane i opskrbu vodom. Promjena klime najveća je upravo na Arktiku, Antarktici i visokom području Himalaja. Čak ako se uspijemo zadržati na 1.5 C povećanja globalne temperature u odnosu na predindustrijsko razdoblje, Himalaja će izgubiti dvije trećina leda do 2100.

Veće rijeke koje izviru u području Himalaje i Hindukuša su: Amu Darya, Brahmaputra, Ganges, Ind, Irrawaddy, Mekong, Salween, Tarim, Yangtze i Huang He.

Iz UNDP-a već potiču stanovnike regije da kod računanja poplava, faza monsuna i suše, uračunaju postojeće promjene ili da se ne oslanjanju jako na dosadašnje cikluse.

Komentari

komentar
You may also like